Lehtikuva/Vesa Moilanen

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola on käärinyt joulutervehdykseensä piikkejä kovakorvaiselle hallitukselle.

Antti Palola lähettää jouluterveisensä tulevalle hallitukselle. Sen työmarkkinaosaaminen tuskin voi olla ay-johtajien näkökulmasta enää huonompi kuin Sipilän kovakorvainen ja jääräpäinen hallitus, jonka Palola jättäisi luokalle työmarkkinaosaamisessa.

– Riippumatta siitä, millainen hallitus meillä ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen on, lähetän sille jouluterveiset: Työmarkkinajärjestöt kannattaa ottaa mukaan työelämää- ja sosiaaliturvaa kehittävän lainsäädännön valmisteluun. Kolmikantainen valmistelu voi olla hidasta ja kankeaa, mutta yhtä kaikki se on reitti hyvään ja kestävään lainsäädäntöön ja hallittuihin muutoksiin. Se luo myös työrauhaa, kirjoittaa Palola blogissaan.

Palola muistuttaa hallituksen räätälöineen aktiivimallin, jonka saavutuksista kukaan ei tunnu tietävän. Hän epäilee, että onko mitään edes saavutettu. Hallituksen kätilöimä kilpailukykysopimuksen perintö vaikuttaa vielä seuraavallakin kierroksella.

Hallitus räätälöi aktiivimallin, jonka saavutuksista kukaan ei tunnu tietävän.

– Oman lisämausteensa seuraavaan kierrokseen tuo myös se, että voimassa olevat sopimukset päättyvät kovin eri aikaan.

Suomen ei pidä lähteä Ranskan tielle

ILMOITUS

Palola varoittaa ay-liikkeen hiipumista ja hiljentämistä toivovia poliitikkoja ja muita yhteiskunnallisia tahoja. Kovasanainen kolmikantavalmistelun ja työmarkkinajärjestöjen vaikutusvallan arvostelu saattaa kostautua.

Palola on seurannut huolestuneena Ranskan tilannetta. Työntekijöiden järjestäytymisaste on erittäin matala, työehtosopimukset eivät ole yleissitovia ja ay-liikkeen rooli yhteiskunnallisten asioiden kolmikantavalmistelussa paljon vaatimattomampi kuin Suomessa.

– Ay-liikkeen ja sen myötä kansan ainoa mahdollisuus osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja saada viestinsä kuulluksi hallituksen suuntaan on lähteä kaduille – uutisissa nähdyin seurauksin, muistuttaa Palola.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!