Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala pahoitti mielensä palkansaaja-aktiivien käynnistämästä Vapaiden valtakunta -kampanjasta. Haapalan räksytys on loogista jatkoa oikeiston pyrkimyksille kieltää työntekijöiltä vapaus yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Vähemmän yllättävästi Ilta-Sanomien kirjoitus keräsi sosiaalisessa mediassa innokkaita taputuksia juuri niiltä tahoilta, jotka haluavat heikentää duunarien työ- ja palkkaehtoja. Myös kokoomuksen äänenkannattaja Verkkouutiset rummutti tätä viestiä innolla.

Vapaiden valtakunta on palkansaaja-aktiivien käynnistämä yhteiskunnallinen kampanja, jolla herätetään työntekijöitä käyttämään äänioikeuttaan. Luulisi, että ihmisten osallistaminen demokraattiseen vaikuttamiseen olisi kaikkien mielestä hyvä tavoite.

”Valitsen sopimisen ja tulevaisuuden rakentamisen yhdessä.”

Ammattiliitot vastustivat hallituksen pyrkimyksiä irtisanomissuojan heikentämiseksi työtaisteluilla tänä syksynä. Oikeiston ja työnantajapuolen mielestä lakiesityksiä ei saisi vastustaa poliittisilla lakoilla vaan vaikuttaminen pitäisi tehdä äänestyskopissa. Nyt irtisanomislain taustalla olleet tahot hyökkäävät myös palkansaajien äänestysaktiivisuuskampanjaa vastaan. Vaikuttaa siltä, että poliittisen oikeiston ja yrittäjäjärjestöjen mielestä palkansaajilla ja tavallisilla ihmisillä ei ole oikeutta vaikuttaa yhtään mihinkään.

Samaan aikaan kun he vaativat hallitukselle työrauhaa ajaa läpi lakiesityksiään kuulematta palkansaajien ääntä, he kuuntelevat tarkalla korvalla yrittäjäjärjestöjen lobbausta. Samat tahot, jotka kritisoivat ammattiyhdistysliikkeen vaalitukia omille ehdokkailleen, ottavat innolla vastaan vaalirahoitusta työnantaja- ja yrittäjäjärjestöiltä, suurpääoman etua ajavalta finanssialan keskusliitolta ja muilta omilta intressiryhmiltään. Kuulostaa vähän siltä kuin varas huutaisi: ”Ottakaa varas kiinni!”

Kampanjassa palkansaaja-aktiivit herättävät toivon siitä, että työelämää voidaan tulevaisuudessa kehittää neuvottelemalla ja sopimalla. Ymmärrän oikein hyvin, miksi työntekijöiden aktivoiminen äänestämään sopimusyhteiskunnan puolesta on oikeistolle vastenmielinen asia. He näkisivät mieluusti nykyhallituksen linjan jatkuvan: lisää heikennyksiä työehtoihin, lisää leikkauksia työttömyysturvaan, eläkkeisiin ja opiskelijoille. Lisää veronkevennyksiä rikkaille ja suuryrityksille, uusia porsaanreikiä veronkiertäjille.

Meillä on kuitenkin vapaus valita: sopimalla vai repimällä, rikkomalla vai rakentamalla yhdessä? Minä valitsen sopimisen ja tulevaisuuden rakentamisen yhdessä.

Erno Välimäki
Pori