Lehtikuva/Vesa Moilanen

Keskusjärjestö on huolissaan sosiaaliturvan rahoituspohjan kestävyydestä.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK esitteli tänään oman mallinsa sosiaaliturvan uudistamiseksi. Kokonaisuudistus on sen mielestä välttämätön, saatava vauhtiin seuraavalla vaalikaudella ja uudistusta on vietävä eteenpäin kokonaisuus kerrallaan.

– Keskeinen asia on työn ja työllisyyden edistäminen sekä syrjäytymisen torjunta. STTK:n kannustinmalli keskittyy palvelujärjestelmän ja työttömyyden aikaisen perusturvan uudistamiseen. Parhaiten työllisyyttä ja osallisuutta tehostetaan uudistamalla työllisyyspalveluita, työttömän henkilökohtaisella kohtaamisella sekä vaikuttavilla, yksilölähtöisillä ja oikein kohdennetuilla palveluilla, puheenjohtaja Antti Palola korostaa.

Sanktioiden sijaan STTK uskoo kannustavuuteen. Palolan mukaan työn vastaanottamisen pitää jatkossa olla nykyistä kannattavampaa.

STTK on suhtautunut ennakkoluulottomasti perustulokokeiluun ja kannattanut sen selvitystä, mutta ei usko sillä ratkaistavan työttömyyden aiheuttamia haasteita toimeentulolle.

– Sosiaaliturvajärjestelmän rahoituspohjan kestävyys on varmistettava. Vastikkeeton perustulo ei tästä syystä ole taloudellisesti mahdollista eikä järkevää.

STTK järjesti perjantaina edustajiston kokouksen yhteydessä vaalipaneelin, johon oli kutsuttu vain neljän suurimman puolueen edustajat.