Antti Yrjönen

Toimeentulotukiasiakkaat menettävät luottotietonsa, kun velka siirretään automaattisesti ulosottoon

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula (vas.) perää sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalta (sin.) toimia toimeentulotukiasiakkaiden velkojen perinnän korjaamiseksi.

Kontula huomauttaa Mattilan luvanneen tutustua asiaan jo vuosi sitten, mutta mitään toimenpiteitä ei tilanteen korjaamiseksi ole lupauksista huolimatta ministeriössä tehty. Kontula jätti tänään kirjallisen kysymyksen Kelan perintäkäytäntöjen kohtuullistamisesta.

Kontulan mielestä nykykäytäntö, jonka mukaan toimeentulotuen asiakkaan perintä johtaa automaattisesti ulosottoon, on kestämätön.

– Lähtökohtaisesti toimeentulotukiasiakkaiden perintä tulisi hoitaa samalla tavoin kuin muidenkin ihmisten. Tämä tarkoittaa, että asiakas saisi itse päättää haluaako velan perintään vai maksaako sen toimeentulotuestaan, tarjota hänelle riittävä ohjeistus velan siirtämiseksi, kohtuullistamiseksi ja/tai unohtamiseksi sekä suhtautua erityisen ymmärtäväisesti velkoihin, jotka ovat seurausta Kelan omista virheistä.

Käytäntö sama vaikka virheen on tehnyt virkailija

ILMOITUS

Toimeentulotukiasiakas voi vaatia ulosoton sijaan maksusuunnitelmaa tai kohtuusharkintaa, mutta se edellyttää toimeentulotukiasiakkaalta ripeää oma-aloitteisuutta ja hyvää sosiaaliturvabyrokratian tuntemusta. Kaikki eivät tätä mahdollisuutta kykene käyttämään.

– Kun Kela huomaa, että jotain etuutta on maksettu liikaa, peritään se yleensä takaisin vähittäisen maksuohjelman kautta. Vaihtoehtoisesti velkaa voidaan kohtuullistaa tai se voidaan mitätöidä kokonaan. Mikäli henkilö kuitenkin on toimeentulotuen asiakas, siirretään velka automaattisesti ulosottoon, mikä tarkoittaa tuensaajalle luottotietojen menetystä, Kontula kertoo.

– Käytäntö on sama, vaikka virheen olisi tehnyt virkailija eikä asiakas itse, hän jatkaa.

Tammi-kesäkuun 2018 aikana Kela lähetti 1 600 asiakkaan perintäasian ulosottoon. Toimeentulotukiasiakkaiden kohtelua perustellaan sillä, että minimitoimeentulorajalla elävältä ihmiseltä ei voida edellyttää velan maksua. Kuitenkin muualla laissa on kuitenkin mainittu tilanteita, joissa henkilön toimeentulo voi jäädä alle minimitoimeentulorajan.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!