Lehtikuva/Martti Kainulainen

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta käsittelee pian natsilipun nauttimaa sananvapauden suojaa. Jos lipun julkinen käyttäminen todetaan ihmisarvoa loukkaavaksi häirinnäksi, se saattaa velvoittaa viranomaisia estämään lipun häiritsevää käyttöä jatkossa.

Itsenäisyyspäivänä Helsingin kaduilla nähdyt hakaristiliput herättivät keskustelun keskeisimmän natsisymbolin mahdollisesta kieltämisestä lailla. Useat puolueiden puheenjohtajat ja poliitikot tuomitsivat natsitunnusten tuomisen katukuvaan.

Hakaristin käyttö on kielletty lailla useissa Euroopan maissa. Symbolin kieltävät lait ja niiden tulkinnat ovat joidenkin arvostelijoiden mukaan liian tiukkoja; pelkän hakaristin kieltäminen ilman asiayhteyden huomioimista on koettu esim. taiteen- ja viihteentekijöiden toimesta hankalana.

Suomessa hakaristi on useiden instituutioiden käytössä. Jonkinlainen versio hakarististä löytyy jopa tasavallan presidentin lipusta.

Sananvapaudella ei suojata vihapuhetta

Kansalaisaloitepalveluun on jätetty 9.12. lakialoite hakaristilipun ja muiden natsitunnusten kieltämiseksi. Tähän mennessä aloitetta on tukenut 287 kansalaista.

Natsilipun käyttäminen verhona saattaa toimia ennakkotapauksena

ILMOITUS

Nyt käytävä keskustelu hakaristin kieltämisestä saattaa kuitenkin olla jossain määrin turha. Muutama vuosi sitten uutisoitu tapaus natsilipun käyttämisestä verhona on tulossa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan käsittelyyn myöhemmin tässä kuussa.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun lautakunnalle jättämä käsittelypyyntö on viivästynyt tapauksen asianomistajiin liittyneiden epäselvyyksien vuoksi. Yhdenvertaisuusvaltuutetun näkemyksen mukaan tapaus täytti tuolloin selvästi ihmisarvoa loukkaavan häirinnän tunnusmerkit.

– Häirintä syntyy siitä, että pitämällä natsilippua esillä julkisesti luodaan vihamielinen ilmapiiri tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan, totesi yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä tapauksesta antamassaan tiedotteessa.

Pimiän mukaan lippujen poistamisen vaatiminen tai niiden poistaminen tarvittaessa laillista pakkoa käyttäen ei loukkaa lippujen esillepanijan sananvapautta. Sananvapaudella ei suojata vihapuhetta tai muita mielenilmaisuja, jotka syvästi loukkaavat toisten henkilöiden ihmisarvoa.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on valtioneuvoston nimittämä itsenäinen ja riippumaton oikeusturvaelin. Se valvoo yhdenvertaisuuslain ja tasa-arvolain noudattamista yksityisessä toiminnassa sekä julkisessa hallinto- ja liiketoiminnassa.

Päätös natsilipun toteamisesta ihmisarvoa loukkaavaksi toimisi ennakkotapauksena kaikkea lipun käyttöä arvioitaessa. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta käsittelee asiaa 19.12. ja tiedottaa päätöksestään vuodenvaihteen jälkeen. Lautakunnan päätöksestä voi hakea muutosta hallinto-oikeudelta.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!