Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä esittää sosiaaliturvauudistukseen parlamentaarista valmistelua.

Neljän suurimman puolueen puheenjohtajat eivät löytäneet kovinkaan suurta yhteisymmärrystä perustulosta ja sosiaaliturvan vastikkeellisuudesta.

Keskustan Juha Sipilä, kokoomuksen Petteri Orpo, SDP:n Antti Rinne ja vihreiden Pekka Haavisto ottivat mittaa Keskuskauppakamarin tentissä tänään Helsingissä.

Sanailu perustulosta, sosiaaliturvan vastikkeellisuudesta ja soteuudistuksesta johti kaaottiseen keskusteluun, jossa keskustan näkemyksestä ei tahtonut tulla tolkkua.

Vastikkeettoman perustulon kannalla neljän suurimman puolueen puheenjohtajista on vain Haavisto.

Keskustan puoluekokous on perustulon kannalla kesäkuussa tehdyn linjauksen mukaisesti, mutta Sipilän kanta perustulosta on ollut epämääräinen. Sipilä painottaa aktiivisuutta ja vastikkeellisuutta.

Sipilä mainosti keskustelussa hallituksen selvittäneen laajasti sosiaaliturvan uudistukselle taustaa. Hän esitti keskustelussa parlamentaarista työryhmää sosiaaliturvan uudistamiseen.

ILMOITUS

Uudistuksen valmistelu on tulossa eduskuntavaalien jälkeen. Hän perusteli laajapohjaista valmistelua todeten sosiaaliturvauudistuksessa olevan sote-uudistusta enemmän perustuslaillisia ongelmia.

Vastikkeellisuus suurten puolueiden suosiossa

Sipilän mukaan äärettömän monimutkaista sosiaaliturvaa halutaan yksinkertaistaa ja koota perusturva saman nimikkeen alle. Vastikkeetonta perustuloa Sipilä ei kannata.

– Ei kukaan kannata mallia, jossa työtön ei ole työmarkkinoiden käytössä. Opiskelijan on saatava opintopisteitä, sanoi Sipilä.

Omaa lähestymistapaansa hän selvensi esimerkillä. Osatyökykyiset voivat saada perustuloa, mutta heidän on tehtävä työkykyään vastaa työmäärä. Tällä mallilla hän arvioi noin 30 000 vajaatyöllisen saavan toimeentulonsa.

SDP liputtaa vastikkeellisen perusturvan puolesta

Myös SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne painotti sosiaaliturvan vastikkeellisuutta. Hän painottaa syyperusteisuuden olevan tärkeää, kuten tarveharkinnankin.

– Lisäksi tarvitaan nopeasti palvelut, jotka ottavat kiinni sairaista tai työttömistä, hän totesi.

Vastikkeettoman perustulon kannalla neljän suurimman puolueen puheenjohtajista oli vain Haavisto. Myös vasemmistoliitto on kannattanut vastikkeetonta perustuloa, johon voisi siirtyä perusturvauudistuksen kautta. Orpo tyrmäsi perustulomallin tolkuttoman kalliina ratkaisuna.

– En jättäisi18-vuotiasta työtöntä vastikkeettoman tuen varaan. On pakko olla aktiivisuutta, kouluttautua, hakea työtä ja pyrkiä johonkin, kuittasi Orpo.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!