Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Oikeuskansleri Pöysti: Torjunta vaatii jatkuvaa valvontaa.

Yksikään maa ei ole vapaa korruptiosta, muistutettiin Korruptionvastaisen päivän seminaarissa Helsingissä tiistaina. Tässä suhteessa Suomikaan ei oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan ole lintukoto.

– Emme ole mitenkään rokotettuja korruptiota vastaan. Hyvän hallinnon ylläpitäminen ja korruption torjunta vaativat jatkuvaa valvontaa, Pöysti painottaa.

Suositukset toimivat hitaasti

Osa Euroopan neuvoston korruption vastaisen elimen GRECO:n suosituksista on toteutunut Suomessa hitaasti, jos ollenkaan.

– Esimerkiksi vaalirahoituksen avoimuudessa on edelleen katveensa merkittävistä parannuksista huolimatta. Näihin kuuluu esimerkiksi isojen kunnallisvaalikampanjoiden rahoitus. Myös kansanedustajien lahjuksia koskeva sääntelymme poikkeaa GRECO:n suosituksista, Pöysti kertoo.

Paras keino puuttua korruptioon on oikeuskanslerin mukaan avoin hallinto.

ILMOITUS

– Suomen hyvän hallinnon ja vähäisen korruption taustalla vaikuttavat korkea osaaminen sekä hyvät tieto- ja viestintäteknologian valmiudet.

Pöysti puhui seminaarissa myös ”jokaisen ympäristövastuusta”.

– Puhun ympäristöoikeuksista siksi, että huono hallinto ja korruptio luovat ympäristöongelmia, Pöysti perustelee.

Oikeuskanslerin mukaan korruptio voi sekoittaa ympäristövastuun toteuttamiseksi tarvittavan reilun pelin.

– Korruptio on suuri vaara sosiaaliselle oikeudenmukaisuudelle, reilulle kilpailulle ja työntekijöiden aseman turvaamiselle.

Suomi pohtii lobbausrekisteriä

Oikeusministeri Antti Häkkänen kertoi seminaarissa hallituksen suunnittelevan lobbausrekisteriä.

– Selvityksen pohjalta on aloitettu keskustelu siitä, millainen rekisteri voisi toimia Suomessa. Tarkoituksena on lisätä lobbauksen avoimuutta vielä tämän vaalikauden aikana.

Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden selvityksen mukaan rekisterin ylläpito kuuluu julkiselle viranomaiselle. Lobbausrekisterin keskeisenä etuna on pidetty päätöksenteon läpinäkyvyyden lisäämistä.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!