Lehtikuva/Vesa Moilanen

Sosiaalidemokraatit ovat tiukasti kiinni suurimman puolueen paikassa, selviää Ellun Kanat -viestintäyhtiön ennusteesta.

Tuoreimmat kannatuskyselyt povaavat todella tiukkaa kisaa neljänneksi suurimman puolueen paikasta kevään eduskuntavaaleissa. Tämä käy ilmi Ellun Kanat -viestintäyhtiön paikkalukuennusteesta. Sen on tehnyt yhtiön tutkimusjohtaja Jukka Manninen, joka on aiemmin työskennellyt kokoomuksen suunnittelupäällikkönä.

Ennuste povaa vihreille ja perussuomalaisille 19:ää ja vasemmistoliitolle 18:aa paikkaa ensi kevään vaaleissa. Tämä tarkoittaisi vihreille neljää ja vasemmistoliitolle peräti kuutta lisäpaikkaa, kun taas perussuomalaisten kansanedustajien määrä romahtaisi 19:llä.

Sosiaalidemokraatit ovat edelleen nousemassa selvästi suurimmaksi puolueeksi, kun puolueelle ennustetaan kaikkiaan 49:ää kansanedustajaa. Kokoomus on toisena 41:llä paikalla ja pääministeripuolue keskusta kolmantena 37:llä kansanedustajalla.

”Kun kokoomus oli aiemmin vaalimatematiikan hannuhanhi, nyt se on akuankka. Paikkamäärä laskee edellisen ennusteen 45:stä 41:een, vaikka ennustemallin ennustama äänisaalis laskee vain reilulla 14 000 äänellä”, Manninen kirjoittaa.

Viiden ministerin ja 18 kansanedustajan sinisille ennuste ei lupaa hyvää. Sen mukaan puolue ei saisi yhtään kansanedustajaa ensi kevään vaaleissa.

ILMOITUS

Mutta kuten aina ennusteiden yhteydessä on syytä kirjoittaa, paljon voi vielä tapahtua. Manninen huomauttaa, että monessa vaalipiirissä erot viimeisen paikan kohdalla ovat hyvin pieniä.

”Viimeinen paikka voi ratketa vain muutaman sadan äänen erolla. On hyvin todennäköistä, että tulevina kuukausina ennuste elää paljon.”

Mannisen tuorein laskelma perustuu Helsingin Sanomien marraskuun sekä Ylen ja Alma Median joulukuisiin gallupeihin. Gallupit on pilkottu puolueiden vaalipiirikohtaiseksi kannatukseksi ja äänimääräarvioiksi, ja se huomioi vaaliliitot.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!