Lehtikuva/Janek Skarzynski

Allekirjoittajat vaativat, että on kiireellisesti laadittava kattavat suunnitelmat ilmastokriisin torjumiseksi.

Yli sadan tunnetun henkilön ryhmä julkaisi maanantaina avoimen kirjeen, jossa he ilmaisivat tukensa Extinction Rebellion -liikkeelle. Pari kuukautta sitten Britanniassa perustettu liike vaatii nopeita toimia ilmasto- ja ekokatastrofin estämiseksi.

Avoimen kirjeen kärkiniminä ovat Naomi Klein, Noam Chomsky ja Vandana Shiva.

Kirjeessä vaaditaan, että niin kansainvälisellä kuin eri maidenkin tasolla on ilmastokriisi välittömästi nostettava ensisijaiseksi ja kiireellisesti laadittava kattavat suunnitelmat sen torjumiseksi.

Allekirjoittajat ehdottavat huippukokousta arktisen jääpeitteen säilyttämiseksi.

Etuoikeutetussa asemassa olevien maiden tulee vapaaehtoisesti rahoittaa ympäristönsuojelua köyhissä maissa sekä korvattava köyhille maille se, että ne luopuisivat kestämättömästä talouskasvusta. Etuoikeutettujen maiden olisi myös maksettava korvauksia harjoittamastaan ”planeettaa ryöstävästä imperialismista”.

”Äärimmäisten sääilmiöiden jo iskiessä ruuantuotantoon vaadimme, että hallitukset toimivat nyt nälän uhan välttämiseksi ja investoivat ekologiseen, äärimmäisiä säitä kestävään ruuantuotantoon”, sanotaan kirjeessä edelleen.

ILMOITUS

Allekirjoittajat kehottavat järjestämään pikaisesti huippukokouksen arktisen jääpeitteen säilyttämiseksi.

Allekirjoittajat kutsuvat maailman ”huolestuneita kansalaisia” järjestäytymään nykyistä itsetyytyväisyyden tilaa vastaan. On käytettävä kaikkia mahdollisia väkivallattomia keinoja poliitikkojen ja yritysjohtajien painostamiseksi.

Jokaisen ja erityisesti materiaalisesti etuoikeutetussa maailmassa elävien on kirjeen mukaan hyväksyttävä se, että kulutetaan vähemmän. On puolustettava ihmisoikeuksia ja velvollisuuksia planeettaa kohtaan.