Lehtikuva/Janek Skarzynski

Yhdysvallat ja Venäjä peesaavat Saudi-Arabiaa ja Kuwaitia.

YK:n ilmastokokouksessa Katowicessa alkoi maanantaina toinen ja ratkaiseva viikko. Eri maiden ministerit alkoivat saapua paikalle. Päätöslauselma pitäisi saada aikaan perjantaihin mennessä.

Ennusmerkit eivät ole hyvät. Suuntaa näytti lauantaina käyty keskustelu, jossa Yhdysvallat ja Venäjä asettuivat perinteisten vastaanhangoittelijoiden Saudi-Arabian ja Kuwaitin rinnalle.

Kyseessä oli se, miten suhtaudutaan kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n kaksi kuukautta sitten julkaisemaan raporttiin. Pohjaesityksenä oli, että raportti otettaisiin myönteisesti vastaan.

Suuret sijoitusyhtiöt vaativat luopumaan hiilen energiakäytöstä.

Yhdysvallat, Venäjä, Saudi-Arabia ja Kuwait kuitenkin ilmoittivat, että niille käy vain se, että raportti pelkästään todetaan saapuneeksi.

IPCC:n lokakuussa julkaisema raportti herätti erittäin paljon huomiota. Sen mukaan ilmastonmuutoksen katastrofaalisten seurausten välttämiseksi ei riitä lämpenemisen rajoittaminen kahteen asteeseen, vaan on tavoiteltava 1,5 asteessa pysymistä.

ILMOITUS

Raportti korosti sitä, että on kiire, mutta samalla se nostatti toiveikkuutta siitä, ettei vielä ole liian myöhäistä.

Muun muassa EU ja vähiten kehittyneiden maiden ryhmä puhuivat Katowicessa voimakkaasti IPCC:n raportin puolesta.

Ihmisoikeudet eivät kelpaa

Katowicen kokouksessa pitäisi saada sovittua ”sääntökirja” siitä, miten Pariisissa vuonna 2015 hyväksyttyä ilmastosopimusta sovelletaan käytäntöön.

Yhdysvaltain delegaatio teki viime viikolla selväksi, ettei se hyväksy ihmisoikeuksien mainitsemista osana Katowicen päätöslauselmaa.

Kokouksen puheenjohtajana toimii tällä viikolla isäntämaa Puola, joka suurena kivihiilen tuottajana on ainakin tähän saakka pitänyt hiiliteollisuuden intressejä esillä.

Yhdysvaltain delegaation korkein taso osallistui näyttävästi maanantaina fossiilisten polttoaineiden etujärjestöjen oheistapahtumaan Katowicessa. Viime vuoden tavoin alkuperäiskansojen ja nuorten ryhmä sai keskeytettyä tilaisuuden.

Maanantaina kerrottiin myös, että 415 suurta sijoitusyhtiötä vaatii voimakkaampia toimia ilmastonmuutosta vastaan ja luopumista hiilen energiakäytöstä. Yhtiöillä on hoidettavanaan yhteensä 32 000 miljardin dollarin sijoitusvarallisuus.