Leonid Brežnevin aikana monet rock-muusikot päätyivät mustille listoille. Nyt Venäjän viranomaiset ovat jälleen huolestuneita, tällä kertaa hip-hopista. Historia toistaa itseään, ja kuten venäläisessä rockissa, myös venäläisessä hip-hopissa lyriikat ovat pääosassa.

Venäläinen rap oli viimeksi kantaaottavaa vuosikymmenen vaihteessa, kun Noize MC:n kappale ”Mercedes S666” kertoi Lukoilin varajohtajan Anatoli Barkovin aiheuttamasta kuolettavasta auto-onnettomuudesta vuonna 2010. Vuosien 2011–2013 protestiaallon laannuttua musiikkia inspiroi enemmän muoti ja huumeet, mutta nyt kantaaottavuus on palannut.

Uuden yhteiskunnallisen aallon ensimmäinen levy oli OxHmironin konseptilevy Gorgorod vuonna 2015. Tätä seurasi veteraaniyhtye Kastan neljäs studioalbumi Nelipäinen huutaa viime vuoden toukokuussa.

Venäläisessä rapissa lyriikat ovat pääosassa.

Tämän vuoden syyskuussa uuden polven cloud rap -artisti Face otti kantaa albumillaan Tutkimattomat tiet. Taiteellinen käännös oli jyrkkä, koska aikaisemmin Face tunnettiin vain muotivaatteista ja oraaliseksistä kertovista kappaleista. Face on ottanut kantaa erityisesti vangittujen Uusi suuruus -järjestön jäsenyydestä epäiltyjen teinityttöjen puolesta.

Samaan aaltoon kuuluu myös trap-vaikutteista elektronimusiikkia tekevän IC3SPEAKin hitti Kuolemaa ei enää ole. Yhtye otettiin viime viikolla kiinni Novosibirskissa, mutta se sai lopulta soittaa konserttinsa loppuun. Krasnojarskissa konsertti peruttiin, muka ”remontin vuoksi”.

ILMOITUS

Monien muidenkin artistien konsertteja on häiritty ja peruttu, esimerkiksi pop-rap artisti Allj:n, purkkapopyhtye Friendzonen, poplaulaja Egor Kreedin ja mumble-rap yhtye Gone.Fluddin. Usein häirintä ei liity artistien kannanottoihin, vaan viranomaisten huumeiden, tai yleisesti nuorisokulttuurin vastaiseen moraalipaniikkiin.

Toistaiseksi eniten huomiota on saanut rap-artisti Huskyn vangitseminen Krasnodarissa. Konsertin peruunnuttua hän esiintyi auton katolla läheisellä parkkipaikalla. Husky tuomittiin putkaan 12 päiväksi, ja samalla nostettiin syytteet väitetyistä auton kärsimistä vahingoista.

Lukuisat artistit ottivat kantaa Huskyn puolesta, ja OxHmiron, Basta ja Noize MC järjestivät Moskovassa tukikonsertin, joka saattoi olla tämän vuoden merkittävin musiikkitapahtuma Venäjällä.