Emma Grönqvist

Tulevaisuudestaan epätietoinen Nejib Cherif kysyy säilöönottoyksikössä turhautuneena: miksi olen täällä?

Suomi on Nejib Cherifin kakkoskotimaa, ja nyt hän pelkää karkotusta. Haastateltaessa hänet on sijoitettu Helsinkiin Metsälän säilöönottoyksikköön.

Cherif ei ole kiinnostunut Ruotsista, Saksasta tai mistään muustakaan maasta. Tällä argumentilla hän puolustaa oikeuttaan vapauteen. Säilöönottoa hän pitää epäoikeudenmukaisena.

– Jos menen Tunisiaan, en pysty elämään siellä. Olen ollut täällä 16 vuotta, hän kertoo.

Cherif ei juuri pysty kertomaan siirtoon johtaneista syistä.

Hän haluaa elää kuten suomalaiset, tehdä töitä ja maksaa veronsa. Sossuun hän ei halua mennä. Suomessa ovat perhe, sukulaisia, ystäviä ja työpaikka, jossa hän aloitti koeajalla ennen säilöön joutumistaan.

Uhkaava karkotus ja odottaminen säilöönotossa Metsälässä ahdistavat Cherifiä.

ILMOITUS

– Mihin minä karkaisin, hän kysyy.

Cherif kokee tulleensa kohdelluksi huonosti, hän ei luota enää poliisiin eikä muihin viranomaisiin. Turhautumista ja epäoikeudenmukaisuuden kokemusta lisäävät muiden säilöön otettujen kokemukset.

Monen muun säilöön otetun tarina vahvistaa hänen pelkoaan karkottamisesta, epäluuloa viranomaisten toimintaa kohtaa ja käsitystä epäoikeudenmukaisesta kohtelusta.

– Haluan nukkua päivän ja valvoa yöllä. En halua kuulla tarinoita, miksi minä olen täällä, kertoo Cherif.

Asiat eivät ole hyvin

Cherif kehuu Suomea, muistelee ensimmäistä kertaa näkemäänsä lunta ja kokemaansa rauhaa ja turvallisuutta. Nyt asiat eivät ole yhtä hyvin: On rasismia eivätkä toimittajat kirjoita tarpeeksi ulkomaalaisille tapahtuvista asioista. Hän kokee kuitenkin Suomen toiseksi kotimaakseen.

– Haluan Suomen kansalaisuuden, tehdä työtä ja maksaa veroni.

Cherif kertoo olleensa tyhmä, rötöstelleensä, saaneensa tuomion ja kärsineensä rangaistuksensa. Nyt hän odottaa päätöstä, voiko hän jäädä Suomeen vai ei.

Hän lähti Tunisiasta vuonna 2003 vanhemman veljensä ravintolaan töihin Suomeen. Äiti oli kuollut, isä oli ottanut uuden vaimon, eivätkä kotiolot olleet enää turvalliset.

Muutama vuosi Suomeen muuttonsa jälkeen hän perusti oman ravintolan, mutta lama iski. Vaikka hän teki pitkää päivää, asiakkaat kaikkosivat ja vuokrarästit kasvoivat.

Ravintolan pito loppui seitsemän vuotta sitten. Vankilassa olonsa jälkeen hän on yrittänyt vaihtaa ammattia.

Metsälästä Joutsenoon

Oleskelulupaprosessissa hän joutui napit vastakkain viranomaisten kanssa. Hän on asunut Suomessa pätkäoleskeluluvilla. Haastattelua seuraavana päivänä hän kuuli, että säilöönotto jatkuu.

Reilu pari viikkoa myöhemmin hänen vaimonsa soitti hädissään: Nyt poliisit siirtävät Nejibin Joutsenoon. Näin tapahtui.

Joutsenossa puhelimeen vastannut Nejib Cherif ei juuri pysty kertomaan siirtoon johtaneista syistä. Päälle on kaatunut Metsälässäkin koettua suurempi ahdistus. Karkotus Tunisiaan uhkaa.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.