Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ProFur Suomi pyristelee vieläkin kehitystä vastaan ja käyttää viimeisiä voimiaan olemattomaan huuteluun turkistarhauksen teennäisestä eettisyydestä ja vastuullisuudesta.

Nyt liitto on avannut vielä erillisen verkkosivun, joka keskittyy eläinoikeusjärjestöjen kritiikin vähättelemiseen ja liiton mielestä väärien mielikuvien kumoamiseen.

Sivuston jutut jättävät lukijalle vaikutelman, että kaikki asiat ovat turkistarhoilla kunnossa ja ongelmat ovat täysin muiden keksimiä. Tämä kampanja kuulostaa omasta mielestäni enemmänkin vain kilvenkiillotukselta ja vakavien asioiden kaunistelemiselta.

”Maailma on täynnä paljon vastuullisempia elinkeinoja.”

ProFur on jatkuvasti pyrkinyt vähättelemään elinkeinon eettisiä ongelmia. Usein myös kansalaiskeskustelussa lyhytnäköisyys sekä liian yksipuolinen ajattelu nousee ikävästi esiin. Asioita pohditaan liikaa yksittäisten tuottajien kannalta, eikä aina muisteta, että tuotannossa kärsijöinä ovat tuntevat eläimet.

Työllisyysargumentinkin pohja rapistuu turkistarhauksen osalta koko ajan. Turkisten myynti maailmalla on ollut jo kauan tappiollista, ja itse turkistarhojen lukumäärä on vähentynyt reilusti yli kolmanneksen viimeksi kuluneiden noin 15 vuoden aikana.

ILMOITUS

Totuus on siis, että turkistuotanto ei ole oikeudenmukaista tai edes kannattavaa eikä myöskään ekologista, sillä valmiin turkistuotteen valmistus vaatii usein satoja litroja öljyä. Siksi turkiksen mainostaminen ekologisena tuotteena kiellettiin jo vuonna 1993, vaikka tätä säädöstä varsinkin ProFur tuntuu rikkovan vielä tänäkin päivänä.

Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että kukaan ei ole tässä keskustelussa asettunut turkistarhaajien siviilipersoonaa vastaan tai nostanut tarpeettomasti esiin jotain henkilökohtaista. Kyse ei siis ole ihmisistä vaan heidän elinkeinostaan, johon vaaditaan muutosta. Tämän vuoksi turkistarhaajien kuuluisikin saada nykyistä enemmän tukea elinkeinon vaihtamiseen tai toiselle alalle kouluttautumiseen.

Maailma on täynnä paljon vastuullisempia elinkeinoja, jotka eivät vaadi suoranaista yksilön elämän päättämistä.

Lisäksi elinkeinon vaihtaminen vielä melko turvallisessa tilanteessa toimeentulon näkökulmasta olisi turkistarhaajille sekä heidän perheilleen nyt kivuttomampaa, sillä odotettavissa on turkisten myynnin ja tätä kautta turkistarhaajien toimeentulon heikkenevän tulevaisuudessa vielä entisestään.

Toivon mukaan seuraava hallitus on nykyistä viisaampi ja ottaa hallitusohjelmaan mukaan kirjauksen turkistarhauksen kieltämisestä kaikkien lajien osalta. Näin Suomi nousisi kasvavaan joukkoon sellaisia maita, jotka ovat laittaneet stopin tälle aikansa eläneelle, eläinten hyväksikäyttöön perustuvalle elinkeinolle.

Muistetaan pitää huolta ihan kaikista, myös eläimistä!

Jiri Mäntysalo
Pori