Perinteistä vasemmistoa arvostellaan ajoittain siitä, että se painottaa tulemien, esimerkiksi tulojen tai varallisuuden tasa-arvoa, kun olennaista – näin menee kritiikki – on mahdollisuuksien tasa-arvo.

Mahdollisuuksien tasa-arvo nauttii laajaa kannatusta kautta poliittisen kentän. Vaikka suhtaudun kriittisesti moniin niistä tavoista, joilla mahdollisuuksien tasa-arvosta puhutaan, on se tavoiteltavan arvoista.

Peruskoulu-uudistus on hyvä esimerkki vasemmiston ajamasta, huolellisesti valmistellusta mahdollisuuksien ja tulemien tasa-arvon edistämiseen tähdänneestä reformista. Vuosia vasemmiston koulupoliitikkojen ajama ja vihdoin vuonna 1968 säädetty uudistus tähtäsi niin koulutuserojen kaventamiseen kuin mahdollisuuksien tasa-arvon edistämiseen.

Oikeisto, joka myös tässä reformissa oli hyvää vastaan, leimasi uudistuksen DDR:läiseksi.

Oikeisto, joka myös tässä reformissa oli hyvää vastaan, leimasi uudistuksen DDR:läiseksi ja pelotteli sivistystason romahtamisella.

Koulutusjärjestelmässämme on tietenkin kehittämistä, mutta peruskoulu-uudistuksen myötä maamme koulu on maailmankuulu. Vähemmän tunnettua on, että peruskoulu-uudistus saavutti myös toisen tavoitteensa, mahdollisuuksien tasa-arvon edistämisen, ennen- (ja jälkeen-) näkemättömällä tavalla.

ILMOITUS

Tulojen ylisukupolvinen periytyvyys on keskeinen tapa mitata mahdollisuuksien tasa-arvoa. Jos periytyvyys on voimakasta, perhetaustalla on suuri merkitys sille, mikä elintasoksemme muodostuu. Periytyvyyden ollessa vähäistä omilla pyrkimyksillä ja ansioilla on enemmän sijaa.

Tulojen periytyvyys väheni peruskoulu-uudistuksen myötä noin kolmanneksella – tasolta, joka vallitsee Iso-Britanniassa, suuren pysyvyyden maassa, sille tasolle, joka Suomessa vallitsee nykyisin, yhdeksi matalimman periytyvyyden maista.

Tutkimus, missä tulojen periytyvyyden väheneminen ja siten taloudellisen liikkuvuuden kasvu ilmeni, julkaistiin vuonna 2009, yli neljä vuosikymmentä – tai kymmenen eduskuntakautta – uudistuksen lain säätämisen jälkeen. Mikä tieto toivon mukaan inspiroi varovaisuuteen yhteiskunnallisten reformien edessä.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.