Lehtikuva/Roni Rekomaa

Helsingin kaupungilta on maanantaina tulossa ärhäkkä vastalause sote-esitykseen, jota eduskunnassa on paikkailtu koko syksy.

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee maanantaina kaupungin uutta lausuntoa sote- ja maakuntauudistuksesta. Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren mukaan uudistus ei ole parantunut eduskunnassa, vaan kaupunkien tekemät muutosehdotukset on sivuutettu vedoten muun muassa kiireeseen vedoten.

– Kun on kyse isänmaan modernin historian suurimmasta, koko julkisen sektorin ja tärkeimmät peruspalvelumme mullistavasta uudistuksesta, olisi tietenkin toivottavaa, että kokonaisuudesta tehtäisiin mahdollisimman hyvä, Vapaavuori sanoo.

Hänen mukaansa toistuvasti esiin nostettuja ongelmakohtia ei ole kuitenkaan edelleenkään korjattu. Vapaavuoren lista ongelmista on pitkä:

– Uudistus heikentää kuntien itsehallintoa, toimivaltaa ja rahoitusasemaa ja tuo tilalle itsehallinnoltaan heikkoja ja toimivallaltaan sekavia maakuntia. Kuntien riippuvuus valtion rahoituksesta kasvaa. Tämä heikentää kaupunkien mahdollisuuksia vastata ketterästi nopean kasvun eteen tuomiin haasteisiin ja hoitaa kasvua kestävällä tavalla. Samoin kaupunkispesifien, monimutkaisten ja eri sektoreiden vahvaa yhteistyötä edellyttävien haasteiden ratkaisussa otetaan iso askel taaksepäin.

Toteuttaminen suurempi riski kuin toteuttamatta jättäminen

Vapaavuoren mukaan kaupungin lausunnossa ilmaistaan vahvasti, että uudistuksen toteuttamisen riskit ovat edelleen toteuttamatta jättämistä merkittävästi suuremmat. Helsinki ei voi hyväksyä uudistusta.

ILMOITUS

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansan mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden kannalta suurin huoli liittyy palveluketjujen sirpaloitumiseen.

– Palveluja ei koota ihmisten ympärille, vaan apua pitäisi etsiä sieltä täältä. Erityisen suuria ongelmia uudistuksen myötä olisi tiedossa paljon palveluita tarvitseville ihmisille, kuten asunnottomille. Hallitus keksi aiemmassa vaiheessa yhteensovituksen laastariksi asiakassuunnitelmat. Nyt ne on lähes täydellisesti haudattu käsittelyssä olevasta versiosta ja jäljellä on vain voimattomia suosituksia.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!