Lehtikuva/Martti Kainulainen

Kommentti: Hakaristit Helsingin kaduilla yllättivät tolkun ihmisen.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen marssi Helsingissä herätti tunteita ja avasi silmiä. Sosiaalisen median keskusteluissa moni oli pöyristynyt siitä, että natsijärjestön marssilla esiintyi hakaristejä, vaikka valinta oli tietenkin kieltämisuhan alla olevalle järjestölle luonteva.

Natsitunnukset ovat olennainen osa natsiaatteen harjoittamista. Vaikka hakaristit ovat pysyneet tähän asti enimmäkseen piilossa, on aate nuoliriimun ja muiden vaihtoehtoisten tunnusten varjossa ollut silti ihan ehtaa ja aitoa kansallissosialismia.

Hovioikeuden kieltopäätöksen jälkeen tiedotusvälineiden tyylissä on tapahtunut muutos; äärikansallismielisyyden tai uusnatsien sijaan PVL:stä on puhuttu suoraan natsijärjestönä. Ehkä kuurupiiloleikin loppuminen rohkaisi PVL:n tuomaan itsenäisyyspäivän marssilleen mukaansa sen tunnuksista itselleen rakkaimman. Meidän kaikkien huojennukseksi ja poliisin kunniaksi hakaristiliput otettiin lopulta haltuun. Tilanne johti myös PVL:n Suomen johtajan, Antti Niemen kiinniottoon.

Poliisi jätti jollakin tasolla natsit kansan haltuun

Antifasismi on läsnäoloa

Tilanne Hakaniemessä ja Kallion kaduilla oli erilainen kuin aiemmin. Vaikka poliiseja oli paikalla paljon ja manööverit näyttäviä, virallisesti järjestäytymätön joukko vastamielenosoittajia pääsi käytännössä käsivarrenmitan päähän marssivasta natsijärjestöstä. Letkan poistuessa Hakaniemen kirkkaista valoista katujen varsille oli jätetty pitkiä pätkiä ilman virkavallan valvontaa.

Marssiessaan natsijärjestö huusi iskulauseitaan. Yksi niistä kuului: ”Poliittinen poliisi, maanpetturi!”. En tiedä. Katsoessani poliisin asennetta Kallion kaduilla, kokonaisia vartioimattomia kortteleita ja haluttomuutta puuttua osapuolten väliseen kiihkeäänkin huuteluun, tekisi mieli väittää, että poliisi jätti jollakin tasolla natsit kansan haltuun. Sellaista vaihtoehtoa, että poliisi olisi jättänyt kansan natsien haltuun, en halua ajatella.

ILMOITUS

Niin tai näin, näkemäni perusteella voidaan ainakin laittaa piste jatkuvalle narinalle väkivaltaisesta äärivasemmistosta. Jos joku olisi halunnut käyttää eilen väkivaltaa, siihen olisi ollut useita mahdollisuuksia.

Natsijärjestön ruotsalaisissa jäsenissä lähes iholle tullut halveksunta herätti selvästi turhautuneisuutta. Naapurimaan natsiukkelit kävivät ajoittain huomattavan kovilla kierroksilla, eikä marssijoille ominaisesta tunteettomasta ja horisonttiin tähyävästä ilmeestä ollut tietoakaan. Olen varma, että Toisen linjan ja Porthaninkadun kulmassa kasvoilleni lensi metrin päässä karjuvan ruotsalaisnatsin sylkeä. Sellaisina hetkinä ymmärtää, mitä on oikea antifasismi.

Milloin perussuomalaiset tulevat kaapista?

Hakaristilipuin varustetun joukon jatkona marssivat myös Odinin soturit. Jos Juha Sipilä olisi kuunnellut aikanaan kansalaisaktivistien ääntä, hän olisi ehkä jättänyt lausumatta typeryyden arjesta, lapsista ja harrastuksista. Eilistä joukkoa katsoessa on vaikea ymmärtää, millaista turvaa sen joukkion odotettiin kaduille tuottavan.

Moni perussuomalaisista poliitikoista on antanut tukensa katupartiojärjestölle, mukaan lukien kansanedustaja Laura Huhtasaari. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ehti piipahtaa 612-soihtukulkueessa ennen presidentinlinnaan rientämistään. Soihtumarssi on käytännössä PVL:n järjestämä. Perussuomalaisten kytkökset natsijärjestöön alkavat olla enemmän sääntö kuin poikkeus.

Perussuomalaisista on puhuttu kansallismielisenä ja maahanmuuttokriittisenä puolueena. Kuinka pitkään pitää odottaa, että myös perussuomalaista puoluetta voi alkaa kutsua sen oikealla nimellä?