Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Vasemmistoliitolle 8,5 prosenttia Ylen marraskuun mittauksessa.

Ylen perjantaina julkaisema marraskuun kannatusmittaus osoittaa, ettei kenenkään kannata vielä sovitella pääministerin hattua päähänsä. Isotkin muutokset ovat mahdollisia lyhyessä ajassa.

Mielipidemittauksen suurin uutinen on se, että rauhallisella ja rakentavalla tyylillä kaksissa presidentinvaaleissa menestynyt Pekka Haavisto vakuuttaa myös eduskuntavaaleissa. Haavisto valittiin vihreiden puheenjohtajaksi 3. marraskuuta. Kuukaudessa puolueen kannatus pomppasi 2,6 prosenttiyksikköä ja nousi 13,9 prosenttiin.

Taloustutkimuksen tausta-aineisto kertoo, että vihreiden vakiintunut kannattajakunta on aktivoitunut puheenjohtajakriisin lauettua. Uusia kannattajia vihreät ovat saaneet vasemmisto-oppositiota ja aiemmin kannattaneilta. Erityisesti työväestön ääniä näyttää siirtyneen vasemmistopuolueilta vihreille, Yle kertoo.

Tämä näkyy myös kannatusluvuissa. SDP on edelleen suurin puolue 21,5 prosentin kannatuksella, mutta miinusta sille tuli marraskuussa 1,2 prosenttiyksikköä. Kakkosena oleva kokoomus ei hyötynyt demarien takapakista, koska tuli itsekin alas 1,1 prosenttiyksikköä.

Vasemmistoliitto menetti viime kuusta 0,7 prosenttiyksikköä. Kannatus oli marraskuussa 8,5 prosenttia. Huono uutinen vasemmistoliitolle on se, että kannatus laski nyt toisen kuukauden peräjälkeen. Syyskuussa kannatus oli 9,8 prosenttia. Yleensä yhden kuukauden kannatuslasku on kuitattu seuraavassa mittauksessa.

Vasemmistoliitto pysyi silti perussuomalaisia suurempana. Perussuomalaiset oli kuukauden suurin menettäjä. Kannatuksesta lähti 1,7 prosenttiyksikköä. Perussuomalaisia äänestäisi nyt 8,1 prosenttia.

Puoluekantansa kertoi 61,6 prosenttia haastatelluista. Taloustutkimus haastatteli 2 937 ihmistä 12.11–4.12. Tulosten virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta ± 2,0 prosenttiyksikköä.