Lehtikuva/Saleh Al-Obeidi

Tänä vuonna palkinto korostaa kansainvälisen oikeuden merkitystä kestävän rauhan perusedellytyksenä.

Rauhanjärjestö Sadankomitean aina itsenäisyyspäivänä myöntämän rauhanpalkinnon saa tänä vuonna kansainvälisen oikeuden dosentti Jarna Petman. Hän saa palkinnon tunnustuksena pitkäjänteisestä ja vaikuttavasta tutkimustyöstä, joka on rauhantyön näkökulmasta erityisen ajankohtaista ja tärkeää.

Kansainvälistä oikeusjärjestelmää on tänä vuonna haastettu monilta suunnilta. Sadankomitea haluaa palkinnolla korostaa kansainvälisen oikeuden merkitystä kestävän rauhan perusedellytyksenä. Sen mukaan on tärkeää, että Suomessa tehdään korkeatasoista kansainvälisen oikeuden tutkimusta ja että tutkijat ovat valmiita osallistumaan julkiseen keskusteluun sekä tarjoamaan asiantuntemustaan päätöksentekoon.

Rauhantyön kannalta erityisen merkittävää on Jarna Petmanin työ liittyen asevalvonnan ja aseidenriisunnan oikeudellisiin ulottuvuuksiin, Sadankomitea perustelee. Petman on tutkinut ja osallistunut keskusteluun esimerkiksi autonomisista asejärjestelmistä, ydinaseista ja asekaupasta.

Kansainvälisillä foorumeilla Petman on Kansainvälisen juristikomission (ICJ) komissaarina ollut aktiivisesti mukana oikeusvaltiokehityksen ja ihmisoikeuksien – etenkin naisten oikeuksien – edistämisessä muun muassa Pohjois-Afrikan maissa sekä Libanonissa samoin kuin Libyan uuden perustuslain muokkauksessa.

Kansainvälisesti arvostettuna ihmisoikeuksien tuntijana hän on muun muassa Britannian tiedeakatemian neuvonantaja sosiaalisia oikeuksia ja yhteiskunnallista eriarvoisuutta koskevissa kysymyksissä. Hän oli Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitean jäsen 2009–2013 ja on sittemmin luennoinut sosiaalisista oikeuksista päättäjille niin Maailmanpankissa kuin YK:ssa.

ILMOITUS

– Kansainvälinen oikeus ja sen noudattaminen tarkoittaa Jarna Petmanille myös puuttumista arjen epäkohtiin ja epäoikeudenmukaisuuksiin. Petman esimerkiksi vaati yhdessä Helsingin yliopiston kollegojensa kanssa kesäkuussa 2014 yliopistoa irtisanomaan vartiointiyhtiö G4S:n kanssa tehdyn sopimuksen, koska yhtiö oli syyllistynyt ihmisoikeusloukkauksiin, toteaa Sadankomitean puheenjohtaja Timo Mielonen.

Palkintona on keraamikkotaiteilija Miia Kallion teos Rauhanlaiva. Rauhanpalkinto luovutetaan rauhanjärjestöjen itsenäisyyspäivän juhlassa Helsingissä torstaina 6.12. Palkinnon luovuttaa Sadankomitean puheenjohtaja Timo Mielonen.

Sadankomitea on antanut rauhanpalkinnon vuosittain vuodesta 1978 alkaen.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!