Lehtikuva/Jonathan Nackstrand

Ilmastonmuutos kiihdyttää metsäpaloja, metsäpalot kiihdyttävät ilmastonmuutosta.

Greenpeace julkaisi keskiviikkona raportin Lost in smoke – wildland fire climate impact, joka osoittaa metsä- ja maastopalojen valtavan ilmastonmuutosta kiihdyttävän vaikutuksen.

Ilmastovaikutusten vakavuudesta huolimatta monet maat eivät tarkkaile tai raportoi paloja. Metsäpalot on otettava huomioon, jos aiotaan pitää maapallon lämpeneminen Pariisin sopimuksen mukaisesti 1,5 asteessa.

Tutkimuksen mukaan metsä- ja maastopalojen päästöt nousevat vuosittain kahdeksaan gigatonniin. Tämä vastaa noin neljännestä maailman fossiilisista polttoaineista aiheutuneista vuosittaisista päästöistä.

Mustan hiilen ja menetetyn hiilinielun vaikutuksia ei ole huomioitu raporteissa.

– Ilmastonmuutos kiihdyttää metsäpaloja, metsäpalot kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Kierre on katkaistava, sanoo Greenpeace Rossijan maasto-. ja metsäpaloasiantuntija Anton Beneslavski Greenpeacen tiedotteessa.

– Palot uhkaavat meitä, mutta ne ovat myös mahdollisuus. Suurin osa paloista esimerkiksi Brasiliassa ja Venäjällä on ihmisen sytyttämiä, joten ne ovat myös estettävissä. Silloin voidaan estää valtavat ilmastopäästöt, Beneslavski jatkaa.

ILMOITUS

Päästöjä aliarvioidaan

Raportissa esitetään esimerkkejä maailman suurimmista metsämaista: Brasiliasta, Indonesiasta ja Venäjältä. Nämä maat ovat avainasemassa metsäpaloista aiheutuvien päästöjen torjunnassa.

Tällä hetkellä ne kuitenkin järjestelmällisesti aliarvioivat paloista aiheutuvat päästöt raportoinnissaan. Esimerkiksi Venäjä jättää raportoimatta palojen päästöt 23 prosentilta metsäalueistaan.

Aliarviointi johtuu tehottomasta palojen tarkkailusta ja epätarkasta raportoinnista. Mustan hiilen ja menetetyn hiilinielun vaikutuksia ei ole huomioitu raporteissa.

Ilman asianmukaista tietoa metsäpalojen päästöistä ei pystytä toimimaan niin, että maapallon lämpeneminen saadaan rajoitettua 1,5 asteeseen.

Nyt kun YK:n ilmastoneuvottelut ovat käynnissä Katowicessa Puolassa, Greenpeace vaatii sekä kansainvälisiä että kansallisia päättäjiä ottamaan nopeasti huomioon metsäpalojen päästöt ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Hallitustenvälisten ilmastopaneeli IPCC:n on Greenpeacen mielestä annettava päättäjille ohjeet siitä, miten palaneet alueet lasketaan, kuinka musta hiili otetaan mukaan laskelmaan ja kuinka raportoinnin porsaanreiät tukitaan. Nyt hallitukset voivat jättää raportoimatta palojen päästöt löyhästi määritellyiltä joutomailta.