Lehtikuva/Mikko Stig

Anne-Mari Pahkalan kolme uniikkipukua perustuvat naisten kokemuksiin parisuhdeväkivallasta.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen kertoo, että pukusuunnitelmiinsa Linnan juhliin tuli viime hetken muutos. Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala ehdotti, että Pekonen pukeutuisi Se kolmas -hyväntekeväisyyskampanjaa varten valmistettuun pukuun.

Se kolmas on Naisten Linjan käynnistämä osallistava taidekampanja, jonka tavoitteena on nostaa esiin väkivallan yleisyys Suomessa, rikkoa väkivallan ympärille kietoutuvaa hiljaisuutta ja häpeää sekä antaa ääni väkivaltavaa kokeneille naisille.

Kampanjaa varten Naisten Linja on kerännyt anonyymejä tositarinoita parisuhdeväkivaltaa kokeneilta naisilta. Anne-Mari Pahkala valitsi tarinoista kolme ja toteutti niiden pohjalta muotitaiteen keinoin kolme uniikkia iltapukua.

– Aivan mieletöntä, että Pahkala ehdotti minulle pukeutumista yhteen näistä upeista taideteoksista, joissa on myös vakava tositarina taustalla. Olen seurannut pitkin syksyä Naisten Linjan kampanjaa ja Pahkalan taiteellista työtä, ja nyt minulla onkin kunnia olla osana sitä, Pekonen iloitsee.

Väkivalta yleistä Suomessa

EU:n perusoikeusviraston vuonna 2014 julkaiseman selvityksen mukaan joka kolmas suomalainen nainen on kokenut väkivaltaa kumppanin taholta. Pekonen haluaa muistuttaa vakavasta aiheesta myös itsenäisyyspäivän juhlahumun keskellä.

ILMOITUS

– Naisiin kohdistuva väkivalta on yksi Suomen vakavimmista ihmisoikeusongelmista, joka koskettaa liian monta suomalaista. Puolueena olemme vuosia vaatineet muun muassa väkivaltaa kokeneita ja heidän lapsiaan auttavien turvakotien rahoituksen lisäämistä ja turvakotipaikkojen määrän nostamista Euroopan neuvoston edellyttämälle tasolle.

Pekonen on pukeutunut useana vuonna Anne-Mari Pahkalan uniikkeihin iltapukuihin. Viime vuonna puvun materiaalina käytettiin merten muovijätettä. Se kolmas -kampanjan kahteen muuhun uniikkiin iltapukuun pukeutuvat kansanedustaja Emma Kari (vihr.) sekä Allianssi ry:n puheenjohtaja Elisa Gebhard.

Koruina Pekosella on korumuotoilun opiskelija Laura Lampisen yhteistyössä Pahkalan kanssa suunnittelema Omenapuu-korusarja. Korusarja on valmistettu hopeaan valetuista omenapuun oksista ja kierrätetystä ikkunalasista, josta sulatetut pisarat kuvaavat raikkaan kevätsateen jälkeen puissa kimmeltäviä vesipisaroita.