Jarno Mela

Puku vaatelainaamosta, korut vintage-yrittäjältä.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja ja oululainen kansanedustaja Hanna Sarkkinen juhlii Suomen itsenäisyyttä Linnan juhlissa lainavaatteissa. Sarkkinen lainaa Katri Niskasen mustan iltapuvun vaatelainaamo Vaaterekistä, jonka jäsen hän on ollut jo pidemmän aikaa. Taidekorut on puolestaan saatu lainaan taiteilija Irja Nurulta.

– Useimmilla meistä on tarpeeseen nähden liikaa vaatteita ja vaateteollisuus on yksi maailman suurista saastuttajista. Presidentti on valinnut tämän vuoden juhlien teemaksi ilmastonmuutoksen, mekon lainaaminen sopii hyvin teemaan, Sarkkinen perustelee asuvalintaansa.

– Itsenäisyyspäivänä on aiheellista juhlia Suomea ja maatamme rakentaneita sukupolvia näyttävästi, mutta on tärkeä pohtia myös Suomen tämän päivän ja tulevaisuuden haasteita. Ilmastonmuutos ja maapallon resurssien ylikulutus on yksi suurimmista ongelmistamme, johon meidän tämän ajan päättäjien on pakko löytää ratkaisuja. Olemme sen velkaa tuleville sukupolville.

Koruissa feminismiä

Sarkkisen juhla-asun kruunaavat kuvataiteilija ja vintage-yrittäjä Irja Nurun Venus-taidekorumalliston kaulakääty ja korvakorut. Näyttävän kaulakäädyn ja korvakorujen hopea- ja pronssinaiset pitelevät käsissään upeita luonnonkiviä. Asukokonaisuus sisältää korujen kautta myös feministisen kannanoton.

– Ensimmäisen mallistoni pienveistos-korut pohtivat naiseuden eri representaatioita ammentaen tunnelmia menneiden aikojen estetiikasta. Venus-sarjassa art deco -henkiset alastomat naisfiguurit kannattelevat päänsä päällä loistavaa kiveä, omaa totuuttaan, Nuru sanoo.

Sarkkinen saapuu Linnan juhliin puolisonsa Matti Karmalan kanssa.