Yle Kuvapalvelu

Arvostetun veteraanin Stephen Frearsin ohjaama minisarja Perienglantilainen skandaali (A Very English Scandal, 2018) perustuu kaikessa uskomattomuudessaan aivan tosipohjaiseen tapahtumaketjuun.

Sarjan johdantojaksossa eletään vuotta 1965 ja ollaan parlamenttirakennuksen ruokalassa, pöydän ääressä keskustelee kaksi liberaalipuolueen kansanedustajaa. Heistä Jeremy Thorpe on sarjan päähenkilö, jota Hugh Grant esittää loistavasti.

Romanttisten komedioiden ikääntynyt tähti on elämänsä roolissa, miehen replikointi, ilmehdintä ja elehdintä ovat verratonta seurattavaa. Myös edustajakaveria näyttelevä Alex Jennnings on mainiossa vedossa.

Käsikirjoitukseen on mahdutettu tuhti paketti kunnon asiaa ja tematiikkaa.

Kaksikon pöytäkeskustelu liittyy seksuaalisiin mieltymyksiin. Hekottelu niiden tiimoilta on kuitenkin pian takanapäin.

Syynä on se, että turvallisesti kaappihomona luikerrellut Thorpe päätyy elämänsä liemeen. Näin kehiin tuodaan sarjan toinen keskushenkilö. Roolissa vakuuttaa Ben Whishaw.

ILMOITUS

Takaumien avulla kerrotaan, miten Thorpe ja nuori tallirenki ovat tutustuneet ja päätyneet suhteeseen. Sarjassa kuvattu iso myrsky liittyy kaksikon suhteen jälkijäristyksiin.

Käsikirjoitukseen on mahdutettu tuhti paketti kunnon asiaa ja tematiikkaa. Intiimit ihmissuhteet ja -oikeudet, politiikka, komedia, draama ja rikos muodostavat perustan valtavirrasta sopivasti poikkeavalle sarjalle.

Tapahtumiin muodostuu nopeasti kihelmöivä tunneilmasto. Juonikuvion käänteissä annetaan palaa sydämen kyllyydestä, mitä tulee sellaisiin peruskäsitteisiin kuin traaginen, koominen, hirtehinen, farssi tai satiiri.

Erinomaiset näyttelijät, railakas kerronnan tempo ja terävä, pirullisen hauska näkökulma syvään englantilaisuuteen (mukana menossa myös eksentrinen yläluokkaisuus) takaavat viihdyttävää menoa.

Brittisarjasta muotoutuu pätevä kronikka. Lähihistoriallinen näkökulma täsmentää avartavasti homoseksuaalisuuteen liitettyjä, pohjimmiltaan hyvin kipeitä juttuja.

Perienglantilainen skandaali. Osat 1-3. TV1 tiistaisin alkaen 4.12. klo 21.35, uusinta torstaisin. Areena.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.