Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Pitkät vapaat työvuorojen välissä houkuttelevat.

Pitkät työpäivät ovat lisääntyneet teollisuudessa. Tutkimuksen mukaan 12 tunnin työvuorokierrossa olevat työntekijät nukkuvat ja voivat paremmin kuin kahdeksan tunnin vuoroja tekevät.

– Kentältä kuuluu, että pitkiä vuoroja olisi otettu enemmän käyttöön. Ainakin kiinnostusta ja kokeiluja on ollut paljon, vanhempi tutkija Sampsa Puttonen Työterveyslaitokselta kertoo.

Työterveyslaitoksen kaksi vuotta sitten valmistuneessa tutkimuksessa todettiin, että 12 tunnin vuoroja tekevät työntekijät voivat paremmin kuin 8 tunnin vuoroissa olevat.

Kuuden päivän vapaa

Nopeassa 12 tunnin työvuorokierrossa tehdään ensin kaksi aamuvuoroa ja niiden perään kaksi yövuoroa. Sen jälkeen seuraa kuusi vapaapäivää.

Pitkässä vuorossa työskentelevät ja siihen vaihtaneet olivat tutkimuksen mukaan selvästi tyytyväisempiä kuin kahdeksan tunnin järjestelmässä työskentelevät.

ILMOITUS

Molemmissa järjestelmissä kokonaistyöaika on sama, mutta 12 tunnin järjestelmässä on vähemmän työvuoroja ja pidemmät yhtenäiset vapaat.

– BillerudKorsnäsin paperitehtaassa on käytössä kevyempi versio. Siellä on ensin kaksi päivävuoroa, sitten yksi vapaa, sen jälkeen kaksi yövuoroa ja viisi vapaata, Puttonen kertoo.

– Siinä ei tule neljän päivän kuormittavaa kaksitoistatuntisten työvuorojen putkea. Tämä malli sopii paremmin kaikenikäisille.

Ihan kuin töitä olisi vähemmän

Billerudin entinen pääluottamusmies väitti pari vuotta sitten, että heidän tehtaassaan 12-tuntista vuoroa tekevistä tuntui, kuin he tekisivät aiempaa vähemmän töitä.

– Jos tekee 12 tuntia töitä kahtena yönä peräkkäin ja käyttää sen jälkeiset pitkät vapaat järkevästi, siinä ehtii uudistua ja palautua paljon paremmin. Silloin on oikeasti levännyt ennen uutta työputkea, Puttonen selittää valkeakoskelaisten tuntemuksia.

Tutkittua tietoa 12-tuntisten työvuorojen seurauksista esimerkiksi terveydelle ei Suomessa ole.

Puttonen pelkää enemmän työturvallisuuden puolesta.

– Joissakin tutkimuksissa on havaittu kohonneita tapaturmariskejä, joissakin taas ei. Ei voi sanoa, että 12 tunnin työvuorot sopisivat kaikkiin työtehtäviin. Sen voin sanoa, että kahdeksan tuntia on turvallisempi vuoro kuin 12 tuntia, Puttonen naurahtaa.

Kaikille aloillekaan 12 tunnin vuorot eivät sovi.

– Esimerkiksi terveydenhuollossa on havaittu, että pitkissä työvuoroissa hoidon laatu ja potilasturvallisuus eivät ole olleet yhtä hyvällä tolalla kuin kahdeksan tunnin työvuoroissa, Puttonen kertoo.

Unen määrä ennallaan

Pitkän työputken jälkeen pitäisi pystyä palautumaan.

– Ei siinä heti pysty muita asioita tekemään eikä lisäkuormitusta hankkimaan. Aika menee palautumiseen, Puttonen kertoo.

Unen määrää pitkät yötyövuorot eivät hänen tutkimustensa mukaan vähennä. Pitkästä työvuorosta ei kasaannu keskimäärin myöskään lyhyttä työvuoroa enempää univelkaa.

– Yövuoron jälkeisen, päivällä nukutun unen koettu laatu saattaa kuitenkin olla huonompaa, tutkija kertoo.