Lehtikuva/Markku Ulander

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho palkitsi seitsemän taiteilijaa ja ryhmää Suomi-palkinnoilla.

Palkinnon saivat muusikko Remu Aaltonen, Alt Arkkitehdit, Finnish Game Jam, kirjailija ja suomentaja Jyrki Kiiskinen, Koko Jazz Club, taiteellinen johtaja Paola Suhonen ja elokuvaohjaaja Selma Vilhunen.

– Tänä vuonna Suomi-palkinnolla on haluttu kunnioittaa vankkaa taiteellista pätevyyttä. Tekijöitä, jotka edustavat pitkän linjan osaamista ja vaikuttavuutta suomalaisen taiteen kentällä. Toisaalta olemme halunneet huomioida myös uudet virtaukset suomalaisessa taiteessa ja kulttuurissa, sanoo Sampo Terho.

Rockia ja menestyselokuvia

Remu Aaltosen palkintoa perusteltiin vuosikymmenten rock-uralla. Hän perusti legendaarisen Hurriganes -yhtyeensä vuonna 1971 ja saavutti alusta alkaen mainetta hurjalla lavaesiintymisellä. Bändin hajottua Remu lähti soolouralle ja piti viimeisen keikkansa tämän vuoden tammikuussa 70-vuotiaana.

Selma Vilhusen ohjaama lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa oli Oscar-ehdokkaana 2014 ja samana vuonna hänet kutsuttiin Yhdysvaltain elokuva-akatemian jäseneksi. Vilhusen dokumentti Hobbyhorse revolution sai runsaasti myös kansainvälistä huomiota. Pohjoismaisella elokuvapalkinnolla palkittu Tyttö nimeltä Varpu kuuluu viime vuosien merkittävimpiin kotimaisiin elokuviin. Samanlaista menestystä palkintoperusteissa povataan myös Vilhusen uusimmalle elokuvalle Hölmö nuori sydän===https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3973550-holmot-nuoret-sydamet-ansaitsevat-toivoa.

Arjen arkkitehtuuria, muotia ja pelijameja

ILMOITUS

Alt Arkkitehdit on Oulussa toimiva arkkitehtitoimisto, joka on suunnitellut kouluja, päiväkoteja, asuntoja ja terveydenhoitoalan rakennuksia. Arkiympäristöä, joka nostaa elämisen tasoa korkealaatuisen suunnittelun keinoin. Tuupalan puukoulu Kuhmossa oli myös arkkitehtuurin Finlandia-palkintoehdokkaana.

Jyrki Kiiskinen on oman runsaan kirjallisen tuotantonsa ohella ollut perustamassa Elävien runoilijoiden klubia ja opettanut luovaa kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa ja Oriveden Opistossa.

Paola Suhonen on yksi tämän hetken suomalaisen muotoilun ja vaatesuunnittelun merkittävimpiä tekijöitä. Vuonna 1998 perustettu Ivana Helsinki vaatemerkki on toiminut merkittävänä oven avaajana suomalaiselle muotiteollisuudelle ja suunnittelijoille.

Finnish Game Jam on vuonna 2013 perustettu yleishyödyllinen yhdistys, jonka tavoitteena on tukea suomalaisia pelinkehitystapahtumia ja pelinkehitysharrastusta.

Koko Jazz Club on muusikoiden perustama yhteisö, joka on tarjonnut säännöllistä, kuratoitua jazzohjelmistoa vuodesta 2010 lähtien.

Suomi-palkinto myönnetään tunnustuksena merkittävästä taiteellisesta urasta. Perusteena voi olla myös huomattava saavutus tai lupaava läpimurto. Veikkauksen tuotosta myönnettävää palkinto on jaettu vuodesta 1993.