Lehtikuva/Emmi Korhonen

Pohjoismainen vastarintaliike tekee väkivaltaa, Odinin soturit omaisuusrikoksia.

Uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike PVL järjestää myös tänä itsenäisyyspäivänä mielenosoitusmarssin. Natsit marssivat, vaikka Turun hovioikeus lakkautti järjestön syyskuussa. Nyt odotetaan Korkeimman oikeuden kantaa PVL:n valituslupahakemukseen.

Helsingissä marssii itsenäisyyspäivänä joukko, jonka johtajilla on vahva rikostausta, kertoo Ylen maanantaina julkaisema selvitys. Jopa kahdella kolmesta PVL:n ja katupartiointia harjoittavan Soldiers of Odinin näkyvimmistä suomalaisjäsenistä on rikostaustaa, Yle kertoo.

Yle tutki 61:n PVL:n aktiivin ja Soldiers of Odinin johtohahmon rikostaustan. Selvityksessä tarkasteltiin vain järjestöjen näkyvimpiä hahmoja, joiden varmasti tiedettiin olevan niiden jäseniä. Rikokset painottuvat väkivaltaan ja omaisuusrikoksiin, mutta Yle keskittyi erityisesti väkivaltarikoksiin.

Vastarintaliikkeen Suomen-johtajalla Antti Niemellä itsellään ei ole väkivaltarikostaustaa. Soldiers of Odinin perustaja Mika Ranta on tuomittu vuosina 2002–2016 tehdyistä kahdeksasta väkivaltarikoksesta sekä muista rikoksista ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja sakkoihin.

Käräjäoikeudet eri puolilla Suomea ovat langettaneet tuomioita 43:lle PVL:n ja Odinin sotureiden jäsenelle 2000-luvulla. Jäsenistä seitsemän oli syyllistynyt niin vakaviin rikoksiin, että he ovat istuneet vankilassa.

Koko väestöstä rikosmerkintä löytyy noin 40 prosentilta. Suurin osa on liikennerikkomuksia. Ylen tarkastelemilta PVL:n ja Odinin sotureiden jäseniltä rikosmerkintä löytyy 70 prosentilta. PVL:n jäsenten merkinnät painottuvat väkivaltarikoksiin, odineiden omaisuusrikoksiin.