Lehtikuva/Markku Ulander

Vastarintaliike marssii jälleen itsenäisyyspäivänä. Professorin mukaan poliisi olisi voinut myös valita toisin.

Syyskuussa Turun hovioikeuden lakkauttama Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) on hakenut päätökseen valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Poliittisesta väkivallasta tuomittu kansallissosialistinen järjestö jätti hakemuksensa Turun hovioikeuteen tiistaina 27.11.

Aiemmin tällä viikolla uusnatsijärjestö ilmoitti siirtävänsä nettisivujensa ylläpidon ulkomaille. Tällä se pyrkii varmistamaan toimintansa jatkuvuuden siinä tapauksessa, että poliisi ryhtyy käytännön toimiin yhdistyksen lakkauttamiseksi.

Kansan Uutisten haastattelema prosessioikeuden professori Johanna Niemi Turun yliopistosta totesi aiemmin, että järjestön näkyvä toiminta nettisivuineen ja marsseineen on muutoksenhakuprosessista huolimatta laittoman yhdistystoiminnan jatkamista, johon poliisin tulisi reagoida.

Poliisi haluaa pelata asiassa varman päälle

– Jos yhdistys marssii kaupungilla omissa tunnuksissaan, näytön puutteesta asian hoitaminen ei ainakaan jää kiinni, totesi Niemi tuolloin.

Poliisihallitus odottaa päätöstä

Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaan tulkinta vastarintaliikkeen lakkauttamisen lainvoimaisuudesta antaa ymmärtää, että nopeita toimia ei ole tiedossa.

ILMOITUS

– En ota kantaa professoreiden näkemyksiin, mutta meidän tulkintamme on sellainen, että yhdistyslain 59. pykälän mukaan emme voi soveltaa yhdistyslain 45. pykälää rekisteröidyn yhdistyksen lakkauttamisesta PVL:n kaltaiseen rekisteröimättömään yhdistykseen, sanoo Lausmaa.

– Myöskään ulosottokaaren säännökset hovioikeuden tuomion täytäntöönpanosta eivät näkemyksemme mukaan tule sovellettaviksi, kertoo Lausmaa.

Vastarintaliike on ilmoittanut marssivansa tulevana itsenäisyyspäivänä Helsingissä. Kohti vapautta -nimeä kantava kulkue on herättänyt vastalauseita ja on aiheuttamassa myös vastamielenosoituksia.

– Olisi epärealistista olettaa korkeimmalta oikeudelta valituslupapäätöstä kahdessa viikossa. Poliisi siis toimii PVL:n järjestämien mielenilmaisujen suhteen voimassa olevien toimivaltasäännösten ja lakkautuspäätöksen täytäntöönpanotilan nojalla samoin kuin viime vuonna käräjäoikeuden tuomion jälkeen, toteaa poliisiylitarkastaja Lausmaa.

Tulkinnat PVL:lle suotuisia

Professori Niemen mukaan poliisilla olisi mahdollisuus soveltaa PVL:n lakkauttamiseksi ulosottokaaren 2. luvun 10. pykälää, jossa määrätään, että lainvoimaa vailla oleva hovioikeuden tuomio, jonka osalta muutoksenhakuun tarvitaan valituslupa, pannaan täytäntöön kuten lainvoimainen tuomio.

– Katsottuani ulosottolain esitöitä, en löytänyt sieltä mitään, mikä muuttaisi käsitystäni, sanoo Niemi.

Niemen mukaan poliisilla olisi mahdollisuus tulkita lakeja toisin kuin se tällä hetkellä tekee. Syitä PVL:lle suopean tulkinnan valitsemiselle voi olla monia, mutta Niemi epäilee poliisin haluavan pelata asiassa varman päälle.

Itsenäisyyspäivänä Helsingissä järjestetään myös Helsinki ilman natseja -mielenilmaus, jonka yhtenä järjestäjänä toimii Helsingin Vasemmistonuoret.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!