Yle Kuvapalvelu

Amerikkalaisohjaaja Francis Ford Coppola tunnetaan ennen muuta Kummisetä-trilogiasta. Sen varjossa tehty Keskustelu (The Conversation, 1974) on pienimuotoinen ja intiimi salakuuntelujännäri, aikaa hyvin kestänyt alansa klassikko ja ylipäänsä Coppolan tuotannon parhaita elokuvia.

Gene Hackman tekee pääosan salakuunteluekspertti Harry Caulina hienon roolityön. Caul on kehittänyt hieman arveluttavasta työsarastaan omanlaistaan taidetta.

Miehen viimeisin keikka aiheuttaa kuitenkin hänelle itselleen moraalisen päänsäryn: korviin kantautuu tietoa, jonka taustalla välkkyy todennäköinen murhasuunnitelma. Caul tajuaa olevansa ikävässä välikädessä ja tekee pahan ammatillisen virheen sekaantumalla henkilökohtaisesti tapaukseen.

Watergate-skandaalin aikoihin valmistunut Keskustelu on psykologisesti virittynyt ja sellaisena tyylikkään hillitty kuvaus yksilön ajautumisesta kohti umpikujaa. Tehokkaan tiivistunnelmaisesta elokuvasta hahmottuu vakava mietelmä sekä yksityisyyden rajoista että yksilöllisestä vastuusta.

Päähenkilön naisystävää esittää Teri Garr, varjostettavaa nuorta paria Cindy Williams ja Frederic Forrest. Mukana on myös Harrison Ford.

Teema elokuvafestivaali: Keskustelu. Teema Fem sunnuntaina 2.12. klo 15.45. Areena.