Yle Kuvapalvelu

Gillo Pontecorvon ohjaama algerialais-italialainen yhteistuotanto Taistelu Algeriasta (La battaglia di Algeri, 1966) on poliittisen jännitysdraaman ja trillerin merkkiteos. Nimensä mukaisesti se kertoo Algerian itsenäistymistaistelusta Ranskan alaisuudesta. Ohjaajan ja Franco Solinasin käsikirjoittama elokuva keskittyy vuosiin 1954–1957.

Johdantojaksossa ranskalaissotilaat puristavat kuulusteltavastaan irti tiedon erään FLN:n eli Kansallisen Vapautusrintaman johtohahmon olinpaikasta. Tämän jälkeen hahmotetaan pitkän takauman avulla tapahtumaketju, joka on johtanut kyseiseen kuulustelutilanteeseen.

Luja historiallinen perusta yhtyy iskevään elokuvalliseen kerrontaan. Dokumentaarisuuden tuntu on vankka, vaikka mukana ei pitäisi olla yhtään aitoa uutispätkää.

Luja historiallinen perusta yhtyy iskevään kerrontaan.

Pontecorvo on kertonut näkemyksiinsä vaikuttaneen ohjaaja Roberto Rossellinin klassikon Rooma, avoin kaupunki (1945). Sen realismin vastapainoksi rajut leikkaukset, runsaat kasvolähikuvat sekä voimakas musiikki (Pontecorvo ja Ennio Morricone.) tuovat mieleen Sergei Eisensteinin neuvostoklassikot.

Taistelu Algeriasta ei sorru poliittisiin yksinkertaistuksiin tai yksilötason helppohintaisiin pehmennyksiin. Se on tarkka kuvaus kolonialismin mekanismeista, joihin alistetut vastaavat samanlaisella väkivallalla, kun mitta on täysi.

ILMOITUS

Teema elokuvafestivaali: Taistelu Algeriasta. Teema Fem la 1.12. klo 23.35, ti 11.12. klo 23.40. Areena.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.