All Over Press/Divyakant Solanki

Uudesta jättipatsaasta tulee aina entistä korkeampi. Seuraavaksi ylittyy 200 metrin raja.

Uttar Pradeshin osavaltion pääministeri Yogi Adityanath ilmoitti viime sunnuntaina, että Ayodhyan kaupunkiin tehdään maailman korkein patsas. Hindujumala Ramaa esittävä patsas tulee nousemaan 221 metriin.

Hankkeen toteutuessa kolme maailman korkeinta patsasta sijaitsee Intiassa. Lokakuussa vihittiin Gujaratin osavaltiossa 182-metrinen, Intian itsenäistymisajan poliitikkoa Sardar Patelia esittävä patsas. Sen tulee ohittamaan Mumbain edustalle merelle parhaillaan rakenteilla oleva 212-metrinen patsas, joka esittää 1600-luvun hallitsijaa Shivajia.

Yogi Adityanath on hindunationalistinen munkki, joka nousi Uttar Pradeshin pääministeriksi maaliskuussa 2017. Adityanathilla on yhteyksiä äärioikeistolaisiin hindujärjestöihin ja häntä on pitkään syytetty vihan lietsomisesta osavaltion muslimeja vastaan.

Ayodhya on tulenarka paikka.

Ayodhyan temppelikiista

Ayodhya on tulenarka paikka. Vuonna 1992 lähes 2 000 ihmistä kuoli mellakoissa, jotka alkoivat, kun äärihindut tuhosivat mogulien ajan moskeijan. Hindujen mukaan moskeijan paikalla on ollut aikoinaan hindutemppeli, joka oli rakennettu Raman syntymäpaikalle.

Useat mellakoissa mukana olleet ovat nousseet korkeisiin asemiin Intian liittovaltiota nykyään hallitsevassa BJP-oikeistopuolueessa.

ILMOITUS

Useat BJP-hallitukset ovat luvanneet rakentaa Ayodhyan moskeijan paikalle hindutemppelin, mutta Intian korkeimman oikeuden päätös on toistaiseksi estänyt sen.

Viimeksi sunnuntaina kokoontui 50 000 hindunationalistia Ayodhyaan vaatimaan temppelin rakentamista.

Raman jättipatsasta pidetäänkin Intiassa Yogi Adityanathin yrityksenä antaa jotain äärihinduille. Hän myös muutti marraskuussa Ayodhyan kaupunkia ympäröivän hallintoalueen moguliaikaisen nimen Faizabadin Ayodhyaksi.

Adityanathin johtama Uttar Pradesh on Intian runsasväkisin osavaltio. Siellä on 200 miljoonaa asukasta.