Lehtikuva/Bandar Al-Jaloud

Saudi-Arabia haluaisi Yhdysvalloilta ydinteknologiaa. Arvostelijoiden mukaan kyse on ydinasehankkeesta.

Yhdysvaltain ulko- ja energiaministeriöt käyvät neuvotteluja ydinteknologian toimittamisesta Saudi-Arabiaan. Saudi-Arabian puolelta neuvotteluja johtaa kruununprinssi Mohammed bin Salman.

Saudi-Arabia on pitkään tavoitellut ydinvoimaloita. Yksi mahdollinen toimittaja on yhdysvaltalainen Westinghouse.

New York Times -lehti (NYT) kertoi viime viikolla Saudi-Arabian vaativan ehdottomasti, että se saa valmistaa ydinpolttoaineen voimaloihin itse – vaikka se saisi polttoaineen halvemmalla ulkomailta.

Yhdysvaltain kanssa Saudi-Arabia neuvotteli aluksi jopa 16 ydinvoimalasta 20–25 vuoden aikana.

Saudi-Arabia ei myöskään suostu allekirjoittamaan sopimusta, joka päästäisi YK:n tarkkailijat tutkimaan maan ydintutkimuslaitoksia. Niitä on maassa viisi.

Pelkona on, että saadessaan tahtonsa läpi Saudi-Arabia pystyisi käyttämään saamaansa ydinteknologiaa ydinaseen valmistamiseen.

ILMOITUS

Kysymys on siis täsmälleen samasta, jota Yhdysvallat Iranin tapauksessa on pitänyt eksistentiaalisena uhkana. Kiista Iranin ydinteknologiasta ratkaistiin vuoden 2015 sopimuksella, mutta Donald Trump irrotti Yhdysvallat sopimuksesta.

Itse Saudi-Arabia luonnollisesti korostaa, että kyse olisi puhtaasti rauhanomaisesta ydinvoimasta. Se sanoo tarvitsevansa ydinvoimaa energiapalettinsa monipuolistamiseen ja öljyn säästämiseen vientiin.

Mohammed bin Salman sanoi kuitenkin keväällä, että jos Iran kehittää ydinpommin, ”me seuraamme perässä niin pian kuin mahdollista”. Tämä ei ainakaan vähentänyt Saudi-Arabian pyrkimyksiin liittyviä epäilyksiä.

Mitä tekee Trumpin hallitus?

Barack Obaman aikana Yhdysvallat piti ehtona ydinteknologian viennille, että vastaanottaja ei rikasta uraania eikä jälkikäsittele plutoniumia. Sopimushanke Saudi-Arabian kanssa kariutui tuolloin juuri tähän vaatimukseen.

Arabiemiraatit sen sijaan suostui näihin ehtoihin vuonna 2009 tehdyssä sopimuksessa.

Yhdysvaltain energiaministeri Rick Perry ei suostunut maaliskuussa kertomaan kongressille, vaaditaanko saudeilta rikastamiskieltoa.

Kongressi voi estää mahdollisen sopimuksen, mutta siihen tarvitaan molemmissa kamareissa määräenemmistö Trumpin mahdollisen veton kumoamiseen.

Brad Sherman vetää edustajainhuoneessa lakihanketta tiukempien ehtojen luomiseksi ydinsopimuksille. Hän sanoi NYT:lle: ”Maan, jonka käsiin ei voi uskoa luusahaa, ei pitäisi saada ydinaseita.”

Sherman viittasi tietenkin Jamal Khashoggin murhaan. Sen lisäksi Jemenin sota on alkanut nakertaa Saudi-Arabian suosiota kongressissa.

Saudit ja Pakistanin pommi

BBC kertoi 2013, että Saudi-Arabia oli rahoittanut Pakistanin salaista ydinohjelmaa. Molemmat ovat kiistäneet tämän.

Pakistanin pommi valmistui 1998. Kysymys tietysti kuuluu, mitä Saudi-Arabia on saanut vastineeksi.

Yhdysvaltain kanssa Saudi-Arabia neuvotteli aluksi jopa 16 ydinvoimalasta 20–25 vuoden aikana, jolloin sopimuksen arvo olisi ollut yli 80 miljardia dollaria. Sittemmin hanke on NYT:n mukaan kutistunut vain kahteen voimalaan.

Yhdysvaltain viranomaiset eivät suostuneet kertomaan NYT:lle neuvottelujen nykytilanteesta. Lehden mukaan Perry olisi keväällä ehdottanut, että Saudi-Arabia lupaisi pidättäytyä ydinpolttoaineen valmistamisesta 10–15 vuoden määräajaksi.