Lehtikuva/Jussi Nukari

Vasemmistoliiton kannattajista 78 prosenttia vastustaa Nato-jäsenyyttä, 6 kannattaa.

Suomalaisten maanpuolustustahto on laskenut alimmilleen 30 vuoteen, kertoo Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS:n torstaina julkaisema vuosittainen mielipidemittaus.

Tutkimuksen mukaan 66 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että jos Suomeen hyökätään, niin suomalaisten on puolustauduttava aseellisesti kaikissa tilanteissa, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta. Luku on kuusi prosenttiyksikköä alhaisempi kuin viime vuonna. Pudotus on merkittävä, sillä edellisen kerran yhtä alhainen maanpuolustustahto on mitattu 30 vuotta sitten vuonna 1988.

Kysymykseen myönteisesti vastaajien määrä on laskenut kaikissa ikäluokissa, mutta erityisen paljon alle 25-vuotiaiden keskuudessa. Heistä vain 49 prosenttia on tätä mieltä uudessa kyselyssä, kun vuosi sitten luku oli 66 prosenttia.

Enemmistö kaikkien muiden puolueiden paitsi vihreiden kannattajista kannattaa aseellista puolustautumista mahdollista hyökkäystä vastaan. Keskustan ja kokoomuksen kannattajista näin vastaa 80 prosenttia, vasemmistoliiton 55 ja vihreiden kannattajista 36 prosenttia.

Natolle ei juuri kannatusta

Myös tuki nykyisenkaltaiselle yleiselle asevelvollisuusjärjestelmälle on vähentynyt edellisvuodesta. Nykyjärjestelmää kannattaa MTS:n tutkimuksen mukaan 74 prosenttia suomalaisista, kun heitä viime vuonna oli 81 prosenttia. Enemmistö kaikkien puolueiden kannattajista tukee yleistä asevelvollisuutta.

ILMOITUS

Sotilaallisen liittoutumattomuuden kannatus säilyi ennallaan 58 prosentissa. Kiinnostava yksityiskohta kyselyssä on, että vihreistä liittoutumattomuuden kannattajia on 41 prosenttia, liittoutumisen 38 prosenttia.

Nato-jäsenyyden vastustajia on nyt 59 prosenttia, kannattajia 20. Vaikka vihreissä on merkittävää kannatusta liittoutumiselle, vain 23 prosenttia liittoutuisi Naton kanssa.

Vasemmistoliiton kannattajista 78 prosenttia vastustaa Nato-jäsenyyttä, 6 kannattaa. Vuosi sitten Nato-jäsenyyden kannattajia oli 16 prosenttia.

Naton kanssa tehtävään yhteistyöhön myönteisesti suhtautuu 55 prosenttia suomalaisista ja kielteisesti 35 prosenttia.

MTS on kysynyt vuodesta 2004 huolta aiheuttavista tekijöistä. Tänä vuonna suurimmaksi huoleksi 89 prosenttia vastaajista nosti ilmastonmuutoksen. Seuraavina tulivat terrorismi ja maailman pakolaistilanne. Lisäksi huoli kyberuhkista on kovassa nousussa.

Tutkimuksen teki Taloustutkimus Oy MTS:n toimeksiannosta. Se toteutettiin omnibus tutkimuksen osana henkilökohtaisina haastatteluina. Kaikkiaan haastateltiin 1 034 henkilöä. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!