Lehtikuva/Martti Kainulainen

Olli Jalosen Taivaanpallo ja Siiri Enorannan Tuhatkuolevan kirous muut voittajat.

Vuoden 2018 kirjallisuuden Finlandia-palkintojen voittajat on valittu. 30 000 euron suuruisen palkinnon saivat Seppo Aalto, Olli Jalonen ja Siiri Enoranta.

Tietokirjallisuuden Finlandia-voittajan valitsi tänä vuonna elokuvaohjaaja Virpi Suutari. Hän valitsi voittajaksi Seppo Aallon teoksen Kapina tehtailla – Kuusankoski 1918 (Siltala), josta kertova Kansan Uutisten juttu on luettavissa täällä.

– Voittajakirjaksi valikoitui teos, jonka tärkein päämäärä on etsiä sumun keskeltä totuutta. Teos ei ole tunteeton mutta se uskaltaa tutkia ja kertoa kauheista asioista viileästi, Suutari sanoi.

– Teos ei pistänyt tunteilemaan vaan pakotti pysähtymään faktojen äärelle: paikka paikalta, tapahtuma tapahtumalta, nimi nimeltä. Oli kuin olisi ollut läsnä totuuskomission istunnossa, hän jatkoi.

Suutarin mukaan Aallon teos muistuttaa, kuinka ohuen kuoren varassa sivistys ja järki lepäävät ja miten helposti irrationaaliset voimat voivat lähteä liikkeelle otollisissa olosuhteissa.

ILMOITUS

– Kirja haastaa meidät kysymään omassa ajassamme, mikä on itse kullekin tarpeeksi ja kuinka voisimme toimia paremmin köyhyyden ja sosiaalisen epäoikeudenmukaisuuden kitkemiseksi. Entä miten kuromme umpeen oman elämämme solidaarisuuskuilut?

Toimittaja, tv-tuottaja Riku Rantala valitsi Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajaksi Siiri Enorannan teoksen Tuhatkuolevan kirous (WSOY). Rantala kehui voittajaa näin:

– Se kertoo rohkeasti suuren, kansainvälisen tason tarinan, joka pitää otteessaan alusta asti. Se luo maailman, joka on mitä suurimmassa määrin mielikuvituksellinen, mutta joka inspiroi pohtimaan kaikkein polttavimpia todellisen maailman kysymyksiä. Kysymyksiä ympäristön tulevaisuudesta, yksilön vastuusta, sukupuolirooleista, rakastamisen vaikeudesta, väkivallasta, totuuden jälkeisestä ajasta, oikeasta ja väärästä, hyvästä ja pahasta.

– Ja kuten parhaissa kirjoissa, kysymykset pysyvät mielessä vielä pitkään senkin jälkeen, kun itse lukeminen on jo päättynyt.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voitti Olli Jalonen teoksellaan Taivaanpallo (Otava). Palkinnon saajan valinnut kirjallisuustoimittaja, vuoden 2018 Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkö Seppo Puttonen kuvaili voittajateoksen olevan ”tiedon, opetuksen ja kasvun ylistyslaulu”.