Lehtikuva/Oli Scarff

Palkansaajajärjestöt huolissaan työntekijöiden oikeuksista Iso-Britanniassa.

Jopa kymmenientuhansien kahdenvälisten sopimusten solmiminen muun muassa kaupasta, liikenteestä, liikkuvasta työvoimasta ja opiskelijavaihdosta vaativat vuosien neuvottelut, todettiin usean asiantuntijan voimin Eurooppalaisen Suomen ja Suomen YK-liiton seminaarissa tiistaina Helsingissä.

Tilaisuudessa olivat edustettuina myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK sekä palkansaajajärjestöt.

Iso-Britannian ero Euroopan unionista kestää pitkään, vaikka virallinen ero astuisikin voimaan maaliskuun lopussa.

– Iso-Britanniassa on ollut puhetta, jonka mukaan brexitin jälkeen työntekijöiden oikeuksista voidaan hankkiutua eroon, SAK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Pekka Ristelä toteaa.

Suuri osa Iso-Britannian työlainsäädäntöä on tullut EU:n direktiiveistä, joita maa on alun perin vastustanut.

ILMOITUS

– Olen huolissani, että Iso-Britannia lähtee purkamaan työelämän sääntelyä.

Pelkona oikeuksien polkeminen

Ristelä toivoo, että EU:n ja Iso-Britannian välisessä sopimuksessa olisi tarkkaan määritelty työelämää koskevat säännökset epäterveen kilpailun estämiseksi.

Nykyisessä erosopimuksen luonnoksessa on maininta, ettei Iso-Britannia heikennä työelämän tasoa siirtymäajan päätyttyä.

Ristelä kaipaa sopimukseen kirjausta, että Iso-Britannia pysyy mukana EU:n työelämän säätelyn kehittämisessä myös jatkossa. Sopimuksesta kuitenkin puuttuu maininta, miten maata rangaistaan, jos se ei kunnioita Euroopassa voimassa olevia työelämän säännöksiä.

– Reiluun kilpailuun liittyvät kirjaukset ovat niin yleisellä tasolla EU:n ja Iso-Britannian välisessä poliittisessa julistuksessa, ettei niitä voi kommentoida, Ristelä toteaa.

Iso-Britannia on ollut jarruna

Akavan kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen näkee brexitissä myös hyviä puolia.

– Britannia on ollut kovin kanto kaskessa EU:n kemikaalilainsäädännön kehittämisessä, jolla saataisiin työelämään ja kansalaisille turvallisia kemikaaleja. Kun Britannia lähtee, päästään jatkamaan sitä työtä, Penttinen toteaa.

Hänen mukaansa Iso-Britannia on ollut myös vahvin jarrumies työelämän asioiden kehittämisessä unionissa.

STTK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Maria Häggman muistuttaa, että brexitissä Suomi menettää tärkeän kauppakumppanin ja vapaakaupan puolustajan. Samalla Suomi menettää valtaa suhteessa suuriin EU:n valtioihin. Hän toivoo, että työntekijöiden yhtenäiset oikeudet turvattaisiin jatkossakin.

EK:n johtava asiantuntija Janica Ylikarjula kannustaa suomalaisia yrityksiä etsimään uusia kauppakumppaneita. Suomen viennistä 6 prosenttia suuntautuu tällä hetkellä Iso-Britanniaan.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!