Lehtikuva/Emmanuel Dunand

Sotilasliiton vastustajia kaksinkertainen määrä kannattajiin verrattuna EVAn kyselyssä.

Suomalaisista 23 prosenttia on sitä mieltä, että Suomen pitäisi liittyä Pohjois-Atlantin liiton eli Naton jäseneksi. Puolustusliiton jäsenyyttä vastustaa 46 prosenttia kansalaisista, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn keskiviikkona julkaisemasta Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Nato-jäsenyyden vastustus on viimeisten kolmen vuoden aikana pysynyt Suomessa samana, mutta jäsenyyden kannatus on hieman pienentynyt. Alimmillaan Nato-jäsenyyden kannatus on ollut EVAn kyselyssä vuonna 2012, jolloin vain 14 prosenttia väestöstä kannatti jäsenyyttä. Jäsenyyden kannatus lisääntyi vuonna 2015 ja nousi seuraavana vuonna 27 prosenttiin. Ukrainan konflikti käynnistyi vuonna 2014.

Lähes puolet (47 %) suomalaisista on sitä mieltä, että ilmastokysymykset ovat ulkopolitiikassa jo turvallisuuspolitiikkaakin tärkeämpiä kysymyksiä. Eri mieltä on 29 prosenttia.

Vain kahdeksan prosenttia suomalaisista pitää sotilaallista hyökkäystä Suomeen uhkana. Noin neljännes (24 %) pitää sotilaallista hyökkäystä Suomeen olemattomana uhkana, joka toinen (51 %) melko pienenä uhkana.

Tulokset perustuvat 2 073 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.