Lehtikuva/Markku Ulander

Vasemmistoliitto ei kannata perintöverosta luopumista, mutta jokainen kansalaisaloite tulee puolueen mukaan käsitellä kunnolla.

Perintö- ja lahjaveron poistoa vaativasta kansalaisaloitteesta ei tehdä mietintöä. Valtiovarainvaliokunta ratkaisi asian tänään äänestyksen jälkeen, kun hallituspuolueet jyräsivät opposition edustajat.

Oppositiopuolueiden edustajat pöyristyivät hallituspuolueiden käytöksestä.

– Tämä on törkeää, ja ymmärrän täysin sen kiukun, jonka tämä herättää kaikkien kansalaisaloitteita arvostavien ihmisten keskuudessa, sanoo vasemmistoliiton Kari Uotila Kansan Uutisille.

Oppositiopuolueet SDP, perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliitto vaativat kansalaisaloitteen kunnollista käsittelyä, mutta hävisivät ratkaisevan äänestyksen valiokunnassa.

– Tähän asti on kunnioitettu sitä periaatetta, että kun yli 50 000 ihmistä tekee asiallisen kansalaisaloitteen se saa arvoisensa vastaanoton. Se käsitellään eduskuntasalissa, valiokunnassa ja palautuu suureen saliin. Nyt kuitenkin tällä kertaa valtiovarainvaliokunnassa hallituspuolueet päättivät äänestämällä muuttaa tätä käytäntöä puoluetaktisista syistä eduskuntavaalien alla, Uotila lataa.

ILMOITUS

Demarien Timo Harakka huomauttaa tiedotteessa, että kyse on ensimmäisestä kansalaisaloitteesta, johon valiokunta ei tehnyt mietintöä, vaikka sillä on aiheeseen toimivalta.

– Vaikka yksikään meidän ryhmistämme ei kannata perintö- ja lahjaveron kumoamista, olisi sitä ajava kansalaisaloite ansainnut kunniallisen käsittelyn eduskunnassa, kuten kaikki muutkin kansalaisaloitteet, Harakka sanoo tiedotteessa.

Kansalaisaloitelaki säädettiin vuonna 2012. Sen mukaan eduskunnan on käsiteltävä kansalaisaloite, jos sitä kannattaa vähintään 50 000 äänioikeutettua.

– Kansalaisaloitekäytäntö täydentää edustuksellista demokratiaamme. Kyse on periaatteesta: kunnioitammeko me kansanedustajina kansalaisia ja heidän tahtoaan, vai sivuutammeko ylimielisesi heille tärkeitä asioita, perussuomalaisten Ville Vähämäki sanoo.

Uotila pitää hallituspuolueiden tänään tekemää päätöstä vaarallisena.

– Tämä on uskomaton näköala, jos hallituspuolueiden äänin aletaan arvioida, mitkä kansalaisaloitteet ansaitsevat asianmukaisen käsittelyn eduskunnassa ja mitkä eivät.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!