Jarno Mela

Tällä kertaa eduskunnan kuulumiset kertoo Jari Myllykoski.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski, mikä oli eduskunnan tärkein asia tällä viikolla?

Lapset ovat ehdottomasti olleet tämän viikon tärkein asia. Se on hallinnut tämän viikon keskusteluja. Tiistaina oli lastenoikeuksien päivä, ja vietämme lastenoikeuksien viikkoa.

Lapset, syntyvyys ja lapsistrategia maalasivat vahvasti kyselytuntia. Meillä vasemmistoliitossa Katja Hänninen toi todella hyvin esille sen, että Suomessa köyhien lasten määrä on koko ajan kasvanut. Köyhyys on periytyvää, ja se näkyy lapsiperheissä. Kritisoimme hallitusta muun muassa esiopetuksen leikkaamisesta ja lapsilisien indeksijäädytyksistä.

”Me olemme se puolue, joka huolehtii lapsista.”

Tällä viikolla oli käsittelyssä hallituksen esitys lastensuojelulain uudistamisesta. Siitä hallitusta osittain kiiteltiin, että se on oikean suuntaista askeltamista.

Lasten asia nousi vielä esiin, kun käsittelimme liikuntapoliittista selontekoa. Siitä käytiin vilkas, hyvä keskustelu.

ILMOITUS

Entä kuohuttavin?

Ehkä se kuohutti joitakin muita kuin meitä, mutta ilolla saattoi todeta, että nyt kun vaalitentit alkoivat, niin kuka oli numero yksi Hesarinkin mukaan (Helsingin Sanomat kirjoitti Li Anderssonin päässeen loistamaan EK:n vaalitentissä).

Saimme hienon startin.

Minkä parissa itse työskentelit tällä viikolla?

Valiokunnissa meneillään olevat asiat työllistivät. Liikenne- ja viestintävaliokunnassa meillä on kevytautojen katsastus ja taksamittareihin liittyvät asiat käsittelyssä. Niissä on vielä jonkin verran viilattavaa ennen kuin maaliin päästään.

Maa- ja metsätalousvaliokunnassa meillä on ollut omia asioita jonkin verran kuten susikannan hoito. EU:n rahoituskauden valmistelu on maa- ja metsätalousvaliokunnassa koko ajan esillä.

Itselle tärkeätä oli jatkaa irtisanomissuojaan liittyvää työsopimusoikeuden lainsäädännön uudistamista. Minkälaisia mahdollisia heijastusvaikutuksia sillä mahdollisesti on?

Mikä oli vasemmistoliitolle tämän viikon tärkein asia?

Kyllä se meille oli lapset ja liikunta. Olemme huolissamme siitä, kuinka paljon meillä on omaa lapsiköyhyyttä mutta samaan aikaan myös siitä, mitä tapahtuu Jemenissä. Siellä lapsia kuolee sotatilan vuoksi nälkään.

Nämä asiat oikeutetusti nousivat kärkeen. Ne ovat meille tärkeitä. Me olemme se puolue, joka huolehtii lapsista.

Mikä asia jäi tiedotusvälineiltä huomaamatta?

Tältäkin viikolta taisi jäädä huomaamatta se, minkälaisen ryöpytyksen ay-liike sai kohdatakseen. Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja (Jyri) Häkämies on ruvennut ohjeistamaan jo seuraavaa hallitusta. Viime viikolla tuotiin esille, minkälainen hallituspohja on Suomelle vaarallinen ja mitä pitäisi tehdä. Mies, joka juuri on sanonut, että ulkoparlamentaarinen vaikuttaminen on syvältä, on itse mestaroimassa ja pääseppänä.

Hän on sanonut, että EK ei tee enää tupo-sopimuksia mutta haluaa EK:n arvovallalla vaikuttaa politiikkaan niin vahvasti. Media kritiikittömästi julkaisee näitä juttuja. Ei huomata, että he lähtivät ulos mutta haluavat samalla pysyä sisällä.

Media itse auttaa EK:ta sisällä pysymisessä.

Sarjan aiemmat osat pääsee lukemaan täältä