Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Muut puoluejohtajat puhuivat asian vierestä SAK:n vaalikeskustelussa.

SAK:n perjantaina järjestämässä kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajien vaalikeskustelussa nousi yleisön joukosta esiin kysymys alipalkkauksen kriminalisoinnista. Rakennusliitto paljasti aiemmin tällä viikollalatvialaisyrityksen tämän vuosikymmenen uuden Suomen ennätyksen: BM Turku Oy:n Paraisten tehtaalla Aalto Henkilöstöpalvelut Oy:n alihankkijana toimiva Katana Serviss -maksoi työntekijöille 2,90 euroa tunnilta.

Puheenjohtajille esitettiin suora kysymys: oletteko valmiit ajamaan alipalkkauksen kriminalisoinnin läpi ensi vaalikaudella?

Vasemmistoliiton Li Andersson kertoi puolueen jo esittäneen sitä.

– Esimerkiksi Jussi Halla-aho puhuu mielellään siitä, että työehtoja pitää valvoa paremmin, mutta kun puhutaan konkreettisista esityksistä, ei kuulu paljon mitään.

– Me olemme esittäneet alipalkkauksen kriminalisointia esimerkiksi petoksen tunnusmerkistöä muuttamalla. Se voisi olla yksi konkreettinen keino. Sen lisäksi tarvitaan lisää resursseja työehtojen etukäteis- ja jälkikäteisvalvontaan TE-toimistoihin, aluehallintovirastoihin ja myös luottamushenkilöiden tiedonsaantioikeuksia parantamalla. Joukkokanneoikeus ay-liikkeelle on myös tärkeä reformi, joka palvelisi samaa asiaa.

ILMOITUS

Orpo: ”Valvontaan pitää kiinnittää huomiota”

Alipalkkauksen kriminalisointia kannatti myös vihreiden Pekka Haavisto. Samalla hänen mielestään huomiota pitäisi kiinnittää alipalkkausfirmoihin, myös kansainvälisiin ja niiden työehtoihin.

Kokoomuksen Petteri Orpo ei vastannut varsinaiseen kysymykseen. Hän sanoi, että Suomessa pitää noudattaa suomalaisia työehtoja ja maksaa niiden mukaista palkkaa. Valvontaan ”pitää kiinnittää huomiota”, Orpo jatkoi.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah kertoi olleensa europarlamentissa kiristämässä lähetettyjen työntekijöiden direktiiviä. Alipalkkauksen kriminalisoinnin hänkin kiersi.

Sinisten Sampo Terho vastasi kysymykseen alipalkkauksesta puhumalla osaamisen ja työkyvyn ylläpitämisestä. Täsmennettyyn kysymykseen Terho vastasi näin:

– Alipalkkaus hoituu sinisten vision mukaan jo siinäkin, että kun tehdään käänteinen tulovero, joka takaa tulotason ja kannustaa myös työn tekemiseen.

Sipilä: ”Lakia pitää noudattaa”

SDP:n Antti Rinne sanoi ”aika pitkälle Lin esittämillä perusteluilla” olevansa sitä mieltä, että alipalkkaus pitää kriminalisoida. Hän jatkoi, että Suomessa saadaan aika hyvin ammattiliittojen toimesta kiinni tapaukset, joissa maksetaan liian pientä palkkaa.

– Ongelma on siinä, että kun menevät kotiin, ne rahat otetaan takaisin. Otetaan puolet palkasta työnantajalle. Tähän pitää pystyä puuttumaan niin, että on yhteinen eurooppalainen systeemi valvontoineen.

– Ilman muuta sopimuksia pitää noudattaa ja jos sen valvonta vaatii lainsäädännön muutoksia, niin itse olen siihen valmis, kierroksen päätti keskustan Juha Sipilä.

Epäselväksi jäi, onko hän valmis muuttamaan lakia niin, että alipalkkaus tulee rangaistavaksi vai vain valvonnan tehostamista koskevia lakeja.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!