All Over Press

Puolueen puheenjohtajan vaihtamisesta tehtiin sopuratkaisu, mutta se ei tyydytä kaikkia.

Ranskan kommunistinen puolue PCF aloittaa tänään perjantaina kolmipäiväisen puoluekokouksensa. Käytännössä on selvää, että puolueen johtaja vaihtuu sunnuntaina. Kansanedustaja Fabien Roussel astuu puoluetta vuodesta 2010 johtaneen Pierre Laurentin tilalle.

Vaihdos ei ole täysin vapaaehtoinen. Laurent olisi halunnut jatkaa, ja näyttikin pitkään siltä, että puoluekokouksessa joudutaan äänestämään puheenjohtajasta.

Tiistaina solmitun kompromissin mukaan Roussel valitaan puolueen puheenjohtajaksi ja Laurent siirtyy muodolliselle kakkospaikalle eli puoluevaltuustoa vastaavan kansallisen neuvoston puheenjohtajaksi.

PCF on jäänyt pahasti Mélenchonin puolueen varjoon.

Taustalla eivät ole pelkästään henkilökysymykset vaan myös linjaerot. PCF on jäänyt viime vuosina pahasti Jean-Luc Mélenchonin La France insoumise (alistumaton Ranska) -puolueen varjoon.

Roussel liittolaisineen on arvostellut Laurentia siitä, että PCF ei kaksissa edellisissä presidentinvaaleissa asettanut omaa ehdokasta, vaan tuki Mélenchonia.

ILMOITUS

Mélenchonin varjo

Puolitoista kuukautta sitten Laurentin valmistelema pohjapaperi puoluekokousta varten koki tappion Rousselin kannattajineen esittämälle kilpailevalle manifestille. Vastaavaa ei ole puolueen historiassa aikaisemmin tappion.

Laurentin esitys sai jäsenäänestyksessä 38 prosentin kannatuksen, kun Rousselin ja Ranskan kansalliskokouksessa PCF:n ryhmää johtavan André Chassaignen valmistelema paperi sai 42 prosenttia äänistä.

Rousselin ja Chassaignen manifesti korostaa PCF:n itsenäisyyttä ja vaatii asettamaan omat ehdokkaat kaikkiin vaaleihin.

Vuoden 2012 parlamenttivaaleissa PCF oli yhteisellä Front de Gauche (vasemmistorintama) listalla Mélenchonin puolueen kanssa.

Viime vuoden parlamenttivaaleihin ei yhteislistaa muodostettu. Mélenchonin puolue sai ensimmäisellä kierroksella tuolloin 11 prosenttia äänistä ja PCF 2,7 prosenttia. Tulos ei ehkä vaalitavan vuoksi kerro aivan koko totuutta PCF:n suosiosta, mutta joka tapauksessa puolueen ahdinko on jo pitkään ollut syvä.

Kun puolue viimeksi asetti oman presidenttiehdokkaan, Marie-George Buffetin vuonna 2007, hän sai 1,9 prosenttia äänistä.

Tyytymättömien linja

Tie kompromissille aukesi, kun Laurent maanantaina ilmoitti, että hän on valmis väistymään puheenjohtajan paikalta, jos hän saa muun merkittävän aseman.

Tiistain sopimuksen jälkeen sekä Laurent että Roussel vakuuttivat tahtoaan pitää puolue yhtenäisenä.

Vaikka nämä suurimmat fraktiot nyt lähtevätkin yhteisellä listalla johtajavalintoihin, ei sopu ole vielä täydellinen.

Jäsenäänestyksessä linjapaperillaan 12 prosentin kannatuksen saanut kolmas, Elsa Faucillonin johtama linja arvostelee Laurentin ja Rousselin kompromissia voimakkaasti. Tämä ryhmittymä haluaisi entistä läheisempää yhteistyötä Mélenchonin puolueen kanssa.

Faucillonin ryhmä on uhannut viedä henkilövalinnat äänestykseen. Roussel ja Laurent ovat vedonneet kompromissin löytämiseksi.

Faucillon kommentoi Rousselin ja Laurentin tiistaista kompromissia ”tragikomediaksi”. Hänen mukaansa tuloksena oli ”status quon ja taaksepäin palaamisen yhteenliittymä”.

Roussel, Laurent ja Faucillon

Fabien Roussel, 49, on ensimmäisen kauden kansanedustaja Ranskan pohjoisimmasta departementista.

Pierre Laurent, 61, on vuodesta 2012 ollut Ranskan senaatin jäsen. Hän johti myös Euroopan vasemmistopuoluetta (EL) vuodet 2010–2016.

Elsa Faucillon, 37, valittiin Rousselin tavoin ensimmäiselle kaudelleen kansalliskokoukseen viime vuonna.