Jarmo Lintunen

Sote-uudistuksen tekeminen on kestänyt yli kymmenen vuotta. Edelleenkin sote- ja maakuntauudistuksen kohtalo on vaakalaudalla, ja uudistus saattaa kaatua jopa yksittäisten hallituspuolueiden kansanedustajien haluun profiloitua, ellei hanke kaadu sitä ennen perustuslaillisiin ongelmiin.

Sipilän hallitus aloitti sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun ikään kuin puhtaalta pöydältä ilman oppositiota. Hallitus koplasi nämä kaksi uudistusta toisiinsa taatakseen keskustalle maakunnat ja kokoomukselle soten valinnanvapauden.

Hallitus teki ison virheen jättämällä opposition valmistelun ulkopuolelle. Punavihreä oppositio on ollut tyytymätön sote-valmisteluun ja etenkin lopputulokseen. Mahdollisesti hyväksytty sote-uudistus joutuu osin remonttiin hallituksen kokoonpanon muuttuessa kevään eduskuntavaalien jälkeen.

Tällaisessa valmistelussa ja päätöksenteossa ei ole mitään järkeä. Ei kansalaisten, uudistusta valmistelevien virkamiesten eikä päättäjien näkökulmasta. Vastaava energia olisi voitu käyttää järkevään sote-uudistuksen valmisteluun, jos hallitus olisi tahtonut ottaa opposition mukaan.

Viisastutaanko kompuroinneista sote-uudistuksen valmistelussa? Seuraavan eduskuntakauden suurimpia hankkeita on sosiaaliturvan uudistaminen. Yli puoluerajojen vallitsee yhteisymmärrys, että aika on ajanut nykyisen sosiaaliturvan ohitse.

ILMOITUS

Uudistus on monesta syystä välttämätön. Nykyistä sosiaaliturvajärjestelmää on paikattu, leikattu ja tilkitty eri tavoin. Nykyinen monimutkainen ja byrokraattinen sosiaaliturva on vaikeasti sovitettavissa yhteen muuttuneen työelämän kanssa.

Sosiaaliturvan uudistukseen liittyy valtavia intohimoja. Kysymykset rahoituksesta, sosiaaliturvan vastikkeellisuudesta ja eri mallien paremmuudesta jakavat puolueita. Puolueilla on enemmän tai vähemmän toisistaan poikkeavat sosiaaliturvan mallit ja painotukset.

Kyse on vahvasti myös arvopohjasta. Keskustelu sosiaaliturvasta kääntyy hyvin nopeasti siihen, että sosiaaliturva on liian hyvää ja sitä käytetään väärin, vaikka tutkimukset eivät tue kumpaakaan väitettä. Pahimmillaan köyhiä syyllistetään ja kyykytetään.

Sosiaaliturvan uudistamisesta tulee keskeinen vaaliteema. Uudistuksesta tulee löytää sellainen yhteisymmärrys, että uudistus etenee seuraavalla eduskuntakaudella.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.