Lehtikuva/Ahmad Al-Basha

Puolustusministeri Jussi Niinistö puolusti vielä kuukausi sitten.

Hallitus linjasi torstaina Suomen asevientiä uuteen asentoon. Lopputulos oli, että vallitsevassa tilanteessa ei ole edellytyksiä uusille asevientiluville Saudi-Arabiaan tai Arabiemiraatteihin. Harkinnassa painoi erityisesti Jemenin hälyttävä humanitaarinen tilanne.

Ulkoministeriön mukaan Suomen asevienti perustuu tarkkaan tapauskohtaiseen harkintaan.

”Noudatamme EU:n asevientikriteerejä, joissa huomioidaan erityisesti ihmisoikeudet, sekä alueellisen rauhan, turvallisuuden ja vakauden suojelu”, ministeriö tiedotti.

Vielä lokakuussa puolustusministeri Jussi Niinistö oli sitä mieltä, että ”toistaiseksi ei ole arvioitu, että myönnettyjen lupien peruuttamiselle olisi ollut riittävän painavia perusteluita.”

– Vasemmistoliiton mielestä asevienti Saudi-Arabiaan ja muihin Jemenissä sotiviin maihin kuten Arabiemiraatteihin pitää lopettaa välittömästi, kansanedustaja Paavo Arhinmäki kommentoi tuolloin Niinistön kantaa.

– On käsittämätöntä, että hallitus ei edelleenkään tunnu näkevän mitään ongelmaa aseiden viennissä Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin ja Saudi-Arabiaan, vaikka molemmat maat ovat osallistuneet veriseen sisällissotaan Jemenissä vuodesta 2015. Molempia maita on kritisoitu jo pitkään myös niiden ihmisoikeustilanteen vuoksi, hän jatkoi.