Lehtikuva/Jonathan Nackstrand

Puolue haluaa Suomen sotilaallisen liittoutumattomuuden kirjattavaksi selvästi seuraavan hallituksen ohjelmaan.

Suomen on panostettava voimakkaasti Itämeren ja pohjoisten alueiden turvallisuuspoliittisen jännityksen lieventämiseen, vaatii vasemmistoliiton puoluevaltuusto kannanotossaan. Erityisesti suurvaltojen vastakkainasettelu on lisääntynyt hälyttävästi Suomen lähialueilla. Itämeri ja arktiset alueet eivät aiemmin historiassa ole olleet konfliktin alkulähteitä. Näin pitää olla tulevaisuudessakin, viime lauantaina koolla ollut puoluevaltuusto viestitti.

Vasemmistoliitto haluaa Suomen olevan nykyistä huomattavasti aloitteellisempi ratkaisujen etsimisessä nykyiseen vastakkainasetteluun eikä ainoastaan varautuvan konflikteihin sotilaallisin keinoin.

”Suomella on aloitteellisuuteen hyvät edellytykset sotilaallisesti liittoutumattomana maana, jolla on toimivat suhteet itään ja länteen. Helsinki on toiminut aiemminkin isäntänä, kun Euroopassa on rakennettu eurooppalaista turvallisuutta ja yhteistyötä”, puoluevaltuusto toteaa.

Nato-harjoituksista lisää jännitettä

Euroopan vakaus ja turvallisuus edellyttävät vasemmistoliiton mukaan jännitteiden vähentämistä. Suomen osallistuminen suuriin sotilasliitto Naton sotaharjoituksiin on puolueen mielestä omiaan lisäämään sotilaallista jännitystä lähialueilla. Yksi esimerkki tästä on Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa edelleen jatkuva Trident Juncture -sotaharjoitus, joka on Naton suurin sotaharjoitus sitten kylmän sodan päättymisen.

Trident Juncturen tarkoitus on harjoitella Naton perustamissopimuksen 5. artiklan mukaista Nato-maiden yhteistä puolustusta. Vasemmistoliiton mielestä liittoutumattomana maana Suomen ei pidä osallistua tällaisiin harjoituksiin. Paitsi että ne lisäävät vastakkainasettelua, ne myös luovat epäselvyyttä Suomen turvallisuuspoliittisesta asemasta. Suomen nykyisen ulkopoliittisen johdon vakuuttelut, että Suomi osallistuu Nato-harjoituksiin vain vahvistaakseen Suomen omaa puolustusta, eivät ole vasemmistoliiton mielestä vakuuttavia.

ILMOITUS

Vasemmistoliitto esittää myös, että Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus kirjataan selvästi seuraavan hallituksen ohjelmaan.

Kansan Uutisen uusimmassa numerossa käsitellään laajasti Suomen sotilaallista yhteistyötä Naton harjoituksissa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!