Lehtikuva/Martti Kainulainen

”Vaikka tupojen ja laajojen työmarkkinasopimusten aika olisi ohi, niin ay-liike ei siirry katsomoon.”

Työmarkkinoista on yritetty tehdä politiikan väline todellisen pitkäjänteisen kehittämisen kustannuksella, sanoi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta järjestön edustajiston kokouksessa Helsingissä torstaina.

Elorannan syyttävä sormi osoittaa Juha Sipilän hallitukseen, mutta alullepanija löytyy hänen mielestään muusta osoitteesta.

– Työmarkkinat ovat politisoituneet. Sitä valintaa ei tehnyt SAK eikä suomalainen ammattiyhdistysliike. Sen valinnan teki Elinkeinoelämän keskusliitto vetäytymällä työehtosopimisesta. Ja tämä vetäytyminen säteilee laajemmalle kuin vain työehtosopimuksiin. Mihin kaikkeen se säteilee ja miten, niin sitä emme vielä tiedä.

Sipilän hallituksen Eloranta sanoi toimillaan ja toimintatavoillaan kiihdyttäneen työmarkkinoiden politisoitumista.

– Kun työmarkkinoiden politisoituminen sitten näkyy ja kuuluu suomalaisessa yhteiskunnassa ja ay-liikkeen toiminnassa, niin sitä keräännytään kauhistelemaan laajemmallekin joukolla, mukana toimittajia, poliitikkoja ja muita yhteiskuntakeskustelun kellokkaita. En tiedä ajattelivatko he, että ay-liike siirtyy katsomoon EK:n päätöksillä. Jos ajattelivat, niin tekivät virheen.

ILMOITUS

Eloranta jatkoi, että SAK:lle sopii työmarkkinoiden epäpolitisointi.

– Ja se on mahdollista tehdä, jos tulevien eduskuntavaalien jälkeen muodostettava hallitus sitä haluaa. Kolmikantainen valmistelu ja sopiminen leikkaa terän työmarkkinoiden politisoitumiselta, mutta itsestään se ei tule tapahtumaan.

Työttömyysturvasta joustava tuki

Vaikka tupojen ja laajojen työmarkkinasopimusten aika olisi ohi, niin ay-liike ei siirry katsomoon vaan jatkaa työtään, Eloranta sanoi. Esimerkeiksi hän nosti työttömyysturvan ja työttömien palvelut, joiden kehittämistyössä SAK haluaa olla asiantunteva ja vahva työntekijän ääni.

– SAK:n tavoitteena on tehdä työttömyysturvasta yksinkertainen ja joustava tuki, joka täydentää myös keikkatyötä tekevien toimeentuloa tarpeen tullen. Tehokkaat palvelut tukevat työttömien työnhakua, uudelleen kouluttautumista sekä työ- ja toimintakykyä.

Eloranta palasi vielä syksyllä mieliä kiihdyttäneeseen kiistaan irtisanomislaista.

– Me näytimme päättäjille, ettei meidän ylitsemme voi kävellä. Kiitos tästä määrätietoisesta ja vaikuttavasta työstä kuuluu meille kaikille, mutta erityisesti heille ja teille jotka työpaikoillanne järjestitte erilaisia toimia, tempauksia ja poliittisia työtaisteluita.