Cristian Mungiun käsikirjoittama ja ohjaama romanialaisfilmi 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää (4 luni, 3 saptamâni si 2 zile, 2007) osoittautui melkoiseksi art house -suosikiksi. Leffa voitti Cannesin filmifestivaaleilla pääpalkinnon, ja se valittiin myös vuoden 2007 parhaaksi eurooppalaiseksi elokuvaksi.

Vuosi on 1987, Romania kuuluu vielä pari vuotta myöhemmin teloitetun Nicolae Ceacescun komentoon. Ilmapiirin ankeutta alleviivaavat Mungiun pelkistetyt ohjausratkaisut.

Hotellin kerrosaula kumisee outoa tyhjyyttä – elämä on jossain muualla, ei hotellihuoneissa. Niistä yhteen sijoittuu elokuvan surullinen päänäytös.

Kerrosaula kumisee outoa tyhjyyttä – elämä on jossain muualla.

Opiskelijatyttö haluaa laittoman abortin, järjestelyt hoitaa kämppäkaveri. Abortin suorittaa miespuolinen ammattilainen. Ennen toimeen ryhtymistä hän vaatii ikään kuin tippinä sukupuoliaktia kummankin tytön kanssa.

Romanialaisfilmin draamallinen voima on siinä, miten paljon pienillä ja pieneen tilaan tiivistetyillä aineksilla voidaan kertoa.

ILMOITUS

Kaiken kafkalais-ceacesculaisen moskan yläpuolelle nousee päähenkilö Otilia.

Nuori nainen osoittaa empaattisuutta, rohkeutta ja suoranaista uhrimieltä, josta lähipiirillä ei tunnu olevan minkäänlaista aavistusta. Otiliana kauniin roolityön tekevä Anamaria Marinca näyttelee myös meilläkin aikoinaan esitetyssä, rankassa englantilais-kanadalaisessa tv-sarjassa Seksiorjat (2004).

Kino: 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää
Teema Fem ke 21.11. klo 22.00. Areena.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.

Kommentit