Lehtikuva/Adem Altan

Oppositiopuolue HDP:tä johtanut Demirtas on ollut jo kaksi vuotta vangittuna.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (ECHR) vaatii tiistaina antamassaan päätöksessä Turkkia vapauttamaan oppositiopoliitikko Selahattin Demirtasin. Tuomioistuimen mukaan Demirtasin vangitsemisen ”perimmäisenä tarkoituksena on ollut pluralismin vaientaminen ja poliittisen keskustelun rajoittaminen”.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan torjui välittömästi vaatimuksen ja sanoi, etteivät ECHR:n päätökset ole sitovia.

Ihmisoikeustuomioistuin toimii Euroopan neuvoston alaisuudessa, ja neuvoston jäsenmaana Turkki on sitoutunut noudattamaan sen päätöksiä.

Erdoğan torjui vapauttamisvaatimuksen.

Demirtas toimi vasemmisto- ja kurdioppositiota edustavan HDP-puolueen johtajana ennen pidättämistään marraskuussa 2016. Demirtas on taustaltaan ihmisoikeusjuristi.

Demirtas sai ensin syytteen vihollispropagandan levittämisestä. Viime vuonna syytekohtia tuli lisää, muun muassa aseistetun terrorijärjestön johtamisesta, kapinanlietsonnasta ja laittomien mielenosoitusten järjestämisestä.

ILMOITUS

Syyttäjät hakevat Demirtasille yhteensä 142 vuoden vankeustuomiota. Hän on ollut vangittuna pidättämisestään lähtien. Tuomiota ei ole vielä julistettu yhdestäkään syytekohdasta.

Poliittiset syytteet

Arvostelijat sekä Turkissa että muualla maailmassa pitävät syytteitä poliittisina.

Demirtasin johtama HDP-puolue ylitti kesäkuun 2015 vaaleissa 10 prosentin äänikynnyksen ja oli näin osaltaan viemässä Erdoğanin AKP-puolueelta parlamenttienemmistön. Marraskuussa 2015 järjestämissään uusintavaaleissa Erdoğan onnistui palauttamaan puolueelleen enemmistön, mutta HDP ylitti yhä äänikynnyksen.

Myös HDP:n toinen johtaja Figen Yüksekdağ on vangittuna samoin kuin joukko kansanedustajia.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoi tiistaisessa päätöksessään, että edellytykset Demirtasin pidätykselle täyttyivät, mutta edellytykset pidätyksen jatkamiselle eivät ole olleet riittävät.

ECHR katsoi, että Turkki on ríkkonut oikeutta vapaisiin vaaleihin, puuttunut ilmaisunvapauteen sekä oikeudettomasti vienyt Demirtasilta mahdollisuuden osallistua parlamentin työskentelyyn.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!