Lehtikuva/Essa Ahmed

Pelastakaa Lapset kiirehtii apua ennen kuin on liian myöhäistä. Nälkää näkeviä on 14 miljoonaa.

Noin 85 000 alle viisivuotiaan lapsen arvioidaan kuolleen äärimmäiseen nälkään ja tauteihin Jemenin sodassa sen jälkeen kun konflikti kiihtyi huhtikuussa 2015. Pelastakaa Lasten arvio perustuu YK:n kokoamiin tietoihin sekä hoitoa saamattomien vakavasta aliravitsemuksesta kärsivien alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuuslukuihin.

YK:n mukaan nälänhätä uhkaa Jemenissä nyt 14 miljoonaa ihmistä. Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien johtaman liittouman vuosi sitten asettaman saarron jälkeen avun tarpeessa olevien ihmisten lukumäärä on kasvanut dramaattisesti.

Elintarvikkeiden kaupallinen tuonti Hodeidan sataman kautta on ollut kuukausitasolla keskimäärin yli 55 000 tonnia pienempi kuin ennen viime vuoden marraskuuta. Tämä määrä riittäisi 4,4 miljoonan ihmisen tarpeisiin, joista puolet on lapsia. Mikäli tuonti vähenee entisestään, tämä johtaisi todennäköisesti suoraan nälänhätään.

– Jokaista pommeihin ja luoteihin kuollutta lasta kohden kymmenet kuolevat nälkään. Tämä olisi täysin estettävissä, toteaa Tamer Kirolos, Pelastakaa Lapset Jemenin maajohtaja.

– Tällä tavoin nälkään kuolevat lapset kärsivät äärettömän paljon, kun heidän elintärkeiden elintensä toiminta hidastuu ja lopulta pysähtyy. Heidän elimistönsä vastustuskyky on niin heikko, että he ovat alttiita kaikille infektioille. Jotkut ovat liian heikkoja edes itkemään. Vanhemmat joutuvat näkemään lapsensa kuihtuvan pystymättä itse tekemään mitään estääkseen tämän.

ILMOITUS

Satoja ilmaiskuja Hodeidassa

Kirolosin mukaan Pelastakaa Lapset on kriisin kuluessa tarjonnut ruokaa 140 000 lapselle ja hoitanut yli 78 000 aliravitsemuksesta kärsivää lasta.

– Haasteista huolimatta pelastamme ihmishenkiä joka päivä.

Taistelut, saarrot ja byrokratia ovat pakottaneet avustusjärjestön tuomaan elintärkeitä tarvikkeita maan pohjoisosaan etelässä sijaitsevan Adenin sataman kautta. Avun perille vienti voi tätä reittiä pitkin kestää kolme viikkoa. Hodeidan sataman ollessa vielä täysin toimintakykyinen apu saatiin toimitettua perille viikossa.

– Viime viikkojen aikana on tehty satoja ilmaiskuja Hodeidassa ja kaupungin ympäristössä, mikä asettaa kaupunkiin loukkoon jääneet noin 150 000 lasta vaaraan.

Pelastakaa Lapset vaatii taistelujen välitöntä keskeyttämistä, jotta lisäuhreilta vältyttäisiin.

– Kaikkein haavoittuvimmille lapsille on kiireellisesti toimitettava ravinteikasta ruokaa Jemenissä. Runsaalla 50 eurolla voi ruokkia seitsenhenkisen perheen kokonaisen kuukauden. Yksikin lapsi, joka kuolee nälkään, on yksi lapsi liikaa, toteaa Kirolos.