Lehtikuva/Roni Lehti

Työpaikoilla vaikeuksia saada jäsenluetteloita.

Osa teknologiasektorin työnantajista on kieltäytynyt antamasta työntekijöistään ammattiliiton jäsenlistoja luottamusmiesvaaleja varten, kertoi teknologiasektorin johtaja Jyrki Virtanen Teollisuusliiton valtuuston syyskokouksessa tiistaina Helsingissä.

– Tänä syksynä on tullut esiin tapauksia, joissa työnantajat kieltäytyvät antamasta listoja vaalitoimikunnalle ja pääluottamusmiehelle, jotta vaalit voitaisiin järjestää ja jotta tiedettäisiin, ketkä ovat liittojen jäseniä.

Virtanen arvioi, että syksyiset työtaistelut hallituksen työehtoja heikentäviä esityksiä vastaan saattavat yllyttää joitakin työnantajia tällaiseen toimintaan.

Hän näkee työnantajan toiminnassa myös muita motiiveita.

– Tiedämme, että työnantajien kesken kestopuheenaiheina ovat jäsenmaksuperintä ja yleissitovuus sekä se, miten niistä pääsisi eroon, Virtanen toteaa.

ILMOITUS

Työnantajien käytös luottamusmiesvaaliasiassa otetaan Virtasen arvion mukaan esille seuraavissa työehtoneuvotteluissa.

Jos tilanne menee työpaikalla hankalaksi, ammattiliitosta voi tilata työpaikkakohtaiset jäsenlistat. Virtanen toteaa, että työnantajalle listan tulostaminen on vain enter-näppäimen painalluksen päässä.

Palkankorotuksista neuvotteluja jo keväällä

Teollisuusliiton mahdollisesti ensimmäinen työehtosopimusneuvottelu on keväällä. Työnantajajärjestö Teknologiateollisuuden kanssa sovitussa optiosopimuksessa on mahdollisuus palkankorotuksiin toukokuun lopussa.

– Neuvottelut tulevat omalta osaltaan vaikuttamaan siihen, minkälainen kierroksesta tulee. Saadaanko neuvotteluja edes aikaiseksi, sitä ei tiedetä, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto täsmentää puhelinhaastattelussa UP-uutispalvelulle.

Muillakin Teollisuusliiton aloilla on optioita eli mahdollisuus neuvotella erikseen palkankorotuksista vuoden päästä.

– Jos optiovuosista ei päästä yhteisymmärrykseen, niin meillä on normaali työehtosopimuskierros ensi syksynä, Aalto toteaa.