Lehtikuva/Martti Kainulainen

Pääministeri Juha Sipilä toivoo rakentavaa keskustelua, ei syyttelyä.

Eduskuntapuolueiden edustajat olivat tiistaina koolla pääministeri Juha Sipilän kutsusta keskustelemassa Suomen ilmastopolitiikasta – siitä, mitä voidaan tehdä enemmän ja nopeammin ilmastonmuutoksen estämiseksi.

Tapaamisen jälkeen Sipilä kertoi, että yhdeksän eduskuntapuolueen edustajista koostuva työryhmä valmistelee konkreettisia tavoitteita ja toimia 20. joulukuuta mennessä ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen johdolla. Niitä on tarkoitus tehdä kotimaassa, mutta ennen kaikkea kansainvälisillä areenoilla ensi kesänä alkavan EU-puheenjohtajuuden aikana.

– Nyt katsotaan kokonaisuutta. Nyt on tärkeää päästä tässä keskustelussa sille tasolle, että emme syyllistä toisiamme emmekä myöskään yksilöitä, vaan käydään rakentavaa keskustelua siitä, mitä yhdessä voimme tehdä enemmän ja nopeammin.

Sipilä sanoi, että Suomelle on suuria mahdollisuuksia teknologian puolella hiilidioksidin ja hiilen kaappaamisessa ja jatkojalostuksessa tai varastoinnissa.

– Hiilen kaappaamiseen ja varastointiin on teknologia jo olemassa. Kovaa vauhtia tulee teknologiaa myös siihen, miten tätä talteen otettua hiilidioksidia voitaisiin jatkojalostaa uusiksi tuotteiksi, myös suomalaista. Kahdessa vuodessa tällä alalla tulee tapahtumaan todella paljon.

ILMOITUS

Viesti EU-puheenjohtajakaudelle

Nykyinen hallitus ei enää ehdi tuomaan uusia esityksiä asiasta eduskuntaan. Sipilä piti tärkeänä yhteisen viestin kirkastumista siinä, mitä EU-puheenjohtajuuden aikana voidaan tehdä.

Sipilän mukaan puolueet ovat samaa mieltä suuresta kuvasta ilmastonmuutoksessa. Erimielisyyttä tulee sitten keinoista.

– Ilmastopaneeli teki meille konkreettisen listan ja sitä tämä työryhmä rupeaa käymään läpi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson twiittasi tapaamisen jälkeen puolueen tekevän töitä sen eteen, että yhteinen sitoumus tavoitteiden kiristämiseksi löytyisi.

”1,5 asteen tavoite edellyttää, että niin Suomen kuin EU:n tavoitteet kiristetään.”