Laura Dodsworth

Suomi on EU:n toiseksi turvattomin maa naisille. Vaarallisin paikka heille on koti. Joka kolmas nainen Suomessa on kokenut parisuhdeväkivaltaa joko nykyisen tai entisen kumppaninsa taholta.

Miksi mies lyö naista, Naisten Linjan toiminnanjohtaja Kaisa Åberg?

– Siinä on kyse vallan epätasapainosta. Esimerkiksi miehen oma paha mieli tai kiukku koetaan tärkeämmäksi kuin toisen oikeus koskemattomuuteen tai turvaan.

Mitä naisen pitäisi tehdä, jos mies on väkivaltainen?

– Tärkein asia on muistaa, että väkivalta ei ole koskaan kohteen syy. Se on aina tekijän vastuulla. Ei pidä tuntea syyllisyyttä tai häpeää. Pitäisi uskaltaa kertoa pahoinpitelystä jollekin ja hakea apua itselle.

– Puhumalla syyllisyyden ja häpeän tunne vähenee. Väkivallan tekijähän selittää usein, että en minä muuten, mutta kun sinä provosoit.

ILMOITUS

Pitääkö lyövälle miehelle antaa anteeksi?

– Väkivaltaiset miehet ovat valitettavan tavallisia miehiä, jotka eivät osaa purkaa asioita rakentavalla tavalla.

– Tällaisissa suhteissa voi olla paljon hyviäkin hetkiä. Näissä miehissä voi olla myös paljon hyvää ja rakastettavaa. Ei tekijöitä pidä demonisoida, vaan niitä tekoja.

Kannattaako väkivaltaiselle miehelle hakea lähestymiskieltoa?

– Jos tilanne on sellainen, että oma turvallisuus siitä paranisi, niin ilman muuta kannattaa.

Osaako suomalainen mies lopettaa lyömisen?

– Lopettaminen vaatii tekijältä havahtumista omaan käytökseensä. Heidän pitää ottaa vastuu tekemisistään eikä syyllistää toista.

– Usein tämä on pitkä tie ja vaatii myös ammattiapua. Mutta avun etsintä ei ole sen naisen vastuulla.

Miten naisiin kohdistuva väkivalta voitaisiin lopettaa?

– Tarvitaan syvällistä kulttuurin muutosta ja pitäisi vastuuttaa enemmän tekijöitä. Missään nimessä ei pidä keskittyä siihen, millaisia ovat naiset, joita lyödään.

– Nämä naiset voivat olla ketä tahansa, samoin kuin tekijätkin. Väkivalta kattaa koko yhteiskunnan ja se on tuomittava aina.

– Tarvitaan myös lisää palveluita, ei pelkkiä turvakoteja, vaikka niitäkin on liian vähän. On panostettava myös ennaltaehkäisevään työhön. Tarvitaan matalan kynnyksen palveluita sekä väkivaltaa kokeneille että tekijöille.