Lehtikuva/Mesut Turan

”EU:n ja Suomen teollisuus joutuvat kärsimään ilmastopolitiikan kilpailuhaitoista.”

Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtajan Turja Lehtosen mukaan parasta ilmastopolitiikkaa on, että teollisuus toimii Suomessa, ja ilmastotavoitteita kiristetään siten, että ne kohtelevat kilpailijamaita samalla tavalla.

Lehtonen puhui ilmastopolitiikasta Teollisuusliiton valtuustossa tiistaina. Hänestä on hyvä, että ilmastonmuutoksesta keskustellaan tällä hetkellä enemmän kuin ikinä.

– On päivänselvää, että emme halua ilmaston enää lämpenevän ja nykymenoon on tultava muutos. Maapallon keskilämpötilan nousu alle kahteen asteeseen on laajasti hyväksytty tavoite. Ilmastopolitiikan tuleekin olla maailmanlaajuista ja tehokasta, on tavoiteltava ilmastonmuutoksen torjumista.

Lehtosen mukaan keinojen on kuitenkin oltava kestävällä pohjalla. Nyt EU on tehnyt muutoksia eturintamassa, jolloin EU:n ja Suomen teollisuus joutuvat kärsimään kilpailuhaitoista, vaikka suomalainen teollisuus on jo nyt ilmastovaikutuksiltaan maailman puhtaimpien joukossa, varapuheenjohtaja hahmotteli.

– Pahimmillaan tästä seuraa, että tuotantokustannusten nousun vuoksi teollisuutta siirtyy pois Suomesta maihin, joissa ei noudateta yhteisiä sopimuksia ja joissa saatetaan käyttää huonompitasoista teknologiaa.

ILMOITUS

Viime aikojen ilmastonmuutoskeskustelussa on paljon puhetta herättänyt metsäpolitiikka. Lehtonen sanoi biotalouden tarjoavan Suomen teollisuudelle mahdollisuuksia uusiin työpaikkoihin. Keskustelun ongelmana hän piti sitä, että Suomi nähdään irrallisena siitä, mitä Euroopassa tai maailman tasolla tapahtuu.

– Meillä metsiä hoidetaan kestävästi. Tänä vuonna hakkuumäärät ovat 74 miljoonaa kuutiota, kun metsät kasvavat 104 miljoonaa kuutiota. Hakkuita voidaan lisätä kestävästi noin 80 miljoonaan kuutioon vuodessa, ja edelleen metsämme toimisivat merkittävänä hiilinieluna. Poliittinen huutokauppa hakkuumääristä pitää lopettaa, sillä metsien hyödyntäminen ja ilmastovelvoitteet voidaan Suomessa hyvin yhdistää.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!