Lehtikuva/Vesa Moilanen

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto arvioi, että ns. kilpailukykysopimukseen kuuluva työajan pidennys nousee voimakkaasti esille, kun seuraavia työehtosopimuksia ryhdytään sorvaamaan ensi vuonna.

Teollisuusliitto irtisanoi syksyllä työajan pidennyksen viidellä sopimusalallaan. Tämä oli mahdollista, sillä asiasta oli sovittu erillisellä lisäpöytäkirjalla, joka oli irtisanottavissa päättymään vuoden 2019 lopussa. Lisäksi Teollisuusliiton graafisella puolella on voimassa sopimus, jossa kiky-pidennyksestä luovutaan vaiheittain tämän ja ensi vuoden aikana.

– Ei meillä voi olla muuta tavoitetta kuin se, että saamme hyvät sopimukset, joissa yhtenä osana on tuo tietynlaiseen kriisiaikaan sovitetun työajan pidennyksen poistaminen, Aalto sanoi tiistaina Teollisuusliiton valtuuston syyskokouksessa Helsingissä.

”Suomen teollisuus kärsii ilmastopolitiikasta johtuvasta kilpailuhaitasta”

Hän huomautti myös, että päinvastoin kuin julkisuudessa on arveltu, työmarkkinajärjestöt eivät ole nyt neuvottelemassa uutta eläkeratkaisua.

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen puolestaan harmitteli sitä, että Suomen ja EU:n teollisuus joutuu kärsimään ilmastopolitiikasta johtuvasta kilpailuhaitasta. Tämän seurauksena saattaa olla teollisuuden siirtymistä huonomman ympäristöteknologian maihin. Lehtonen huomautti myös, että metsiämme on hoidettu ja hoidetaan kestävällä tavalla.